Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στη Βουλή για εκλογές-εξπρές

Τελικές αποφάσεις και ημερομηνία των εκλογών αναμένεται να αποφασίσει σήμερα ο Αλ. Τσίπρας σε κυβερνητική σύσκεψη που ξεκινά στη Βουλή.

ektakti-suskepsi-to-mesimeri-sto-maksimou_1.w_l

Στη Bουλή πραγματοποιείται τελικά η ευρεία κυβερνητική σύσκεψη την οποία έχει συγκαλέσει ο Αλέξης Τσίπρας όπου αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση για την διεξαγωγή των εκλογών. Ο Πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να τραβήξει το …χαρτί της κάλπης προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.

Οι εισηγήσεις που δέχεται το Μέγαρο Μαξίμου αφορούν στην πλειοψηφία τους την διεξαγωγή εκλογών εξπρές με πιθανότερες ημερομηνίες την 20η ή την 27η Σεπτεμβρίου.

Σε αυτήν την περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρα πρέπει να καταθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση με επικεφαλής την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Θάνου.

Κατόπιν πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών εκτός εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κρίνει σκόπιμο να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες στον βαθμό που κριθεί ότι δεν είναι δυνατή η συγκρότηση νέα κυβέρνησης συνεργασίας. Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου έχει επιστήσει την προσοχή να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις εκλογές με σεβασμό όμως στις συνταγματικές προβλέψεις. Για τον λόγο αυτό επιλέγει η Βουλή για την κυβερνητική σύσκεψη σε μία συμβολική κίνηση της κυβέρνησης η οποία έχει δηλώσει μετά την ψήφιση του Μνημονίου ότι μετά την καταψήφιση των κρίσιμων διατάξεων από 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 11 παρών  θα εφαρμοστούν οι επιταγές του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

Στο στόχαστρο του Μεγάρου Μαξίμου έχουν τεθεί οι δηλώσεις στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας που κάνουν λόγο για εκλογές με στόχο το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο εσωτερικό του κόμματος ενώ ο Στάθης Λεουτσάκος κατηγόρησε τα υπόγεια του Μαξίμου για τα εκλογικά σενάρια που δεν είναι σε γνώση του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην σύσκεψη έχουν κληθεί τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου ο γραμματέας της ΚΟ κ. Χ. Μαντάς και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κορωνάκης. Ειλημμένη θεωρείται πλέον η απόφαση του Μαξίμου για προσφυγή στις κάλπες και δεν αποκλείεται να μεταβεί ακόμα και σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στο Προεδρικό Μέγαρο για να ανακοινώσει στον Προκόπη Παυλόπουλο την παραίτηση της κυβέρνησης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, όπου αναμένεται να αποφασιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, για την οποία ο πρωθυπουργός δέχεται αντικρουόμενες εισηγήσεις:  κάποιες από αυτές προκρίνουν κάλπες στις 13 ή 20 Σεπτεμβρίου, το αργότερο στις 27 Σεπτεμβρίου, με άμεση παραίτηση της κυβέρνησης ενώ άλλες, προτείνουν εκλογές αφού προηγηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία στην βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό το βράδυ της Τετάρτης

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει προχωρήσει ήδη σε συζητήσεις για κοινή εκλογική κάθοδο με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΣΧΕΔΙΟ Β του Αλ. Αλαβάνου ενώ είναι σε ανοιχτή γραμμή με την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ όμως θεωρείται και επίσημα δεδομένο μετά και τη χτεσινή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη που επιτέθηκε ονομαστικά κατά του Παναγιώτη Λαφαζάνη κατηγορώντας τον ότι αυτός και η Αριστερή Πλατφόρμα έχουν λάβει την απόφαση να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Αριστεράς. Παράλληλα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Σκουρλέτης μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν πρώτα εκλογές και μετά το συνέδριο του κόμματος αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας για τους οποίους δήλωσε ότι δεν μπορεί να καταψηφίζουν τρείς φορές τις επιλογές της κυβέρνησης και να δηλώνουν ότι στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό. Από την άλλη πλευρά το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας Στ. Λεουτσάκος μιλώντας στον Σκάι τόνισε ότι εκλογές μετά τον 15αύγουστο προκηρύσσονται για να μην προλάβει ο λαός να συνειδητοποιήσει τι θα επακολουθήσει. Όπως είπε χαρακτηριστικά δεν γίνονται εκλογές μέσα στον Αύγουστο για να μιλήσει ο λαός. Όπως όλα δείχνουν το διαζύγιο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Αριστερής Πλατφόρμας θα υπογραφεί στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές που βρίσκουν την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ απροετοίμαστη να ολοκληρώσει το εγχείρημα δημιουργίας πολιτικού φορέα που θα διεκδικήσει με αξιώσεις την ψήφο των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει προχωρήσει ήδη σε συζητήσεις για κοινή εκλογική κάθοδο με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΣΧΕΔΙΟ Β του Αλ. Αλαβάνου ενώ είναι σε ανοιχτή γραμμή με την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Τα εκλογικά σενάρια

Ξανά στο προσκήνιο τέθηκε το εκλογικό σενάριο για την κυβέρνηση μετά τη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα – Σκουρλέτη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Σκουρλέτης επανέλαβε στον Πρωθυπουργό τη θέση του για άμεσες εκλογές το αργότερο μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο όσον αφορά τους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας στον βαθμό που ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι διατηρεί υψηλή δημοφηλία ακόμα και μετά την ψήφιση του Μνημονίου.

Εκτός του κ. Σκουρλέτη και άλλοι υπουργοί έχουν ταχθεί υπέρ της προσφυγής στις κάλπες το νωρίτερο δυνατό αφού παρατηρούν ότι μέρα με την ημέρα η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα που έχουν σχέση με την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων αλλά και με την υλοποίηση των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί στο Μνημόνιο. Στο Μαξίμου βλέπουν ότι αυξάνονται οι αντιδράσεις τοπικών στελεχών του κόμματος στην αυτοδιοίκηση για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Σε μία προσπάθεια να απευθυνθεί στο κομματικό κοινό, η κυβέρνηση επιδίωξε να ισορροπήσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν  από την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων με το προσωρινό κλείσιμο των μεταλλείων στην Χαλκιδική, όπως αποφάσισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Σκουρλέτης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση Σκουρλέτη είχε συμβολικό και προεκλογικό χαρακτήρα αφού ουσιαστικά στέλνει μήνυμα… συνέπειας στα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση των μεταλλείων, ενώ  παράλληλα εργάζεται για την επαναλειτουργία τους στο πλαίσιο ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδιασμού για την περιοχή, όπως αναφέρει και σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα σε λίγες ώρες αποσύρθηκε η ειλημμένη απόφαση για την λειτουργία των θερινών τμημάτων της βουλής, η οποία είχε γνωστοποιηθεί και στους υπουργούς, για να πάρει την θέση της εκ νέου το εκλογικό σενάριο.

Η πρόταση των άμεσων εκλογών κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές στην κυβέρνηση και στο Μαξίμου, όμως σκοντάφτει στους ευρωπαίους εταίρους που φαίνεται ότι επιθυμούν την απρόσκοπτη εφαρμογή του Μνημονίου μετά την ψήφιση από τα κοινοβούλια της Γερμανίας και της Ολλανδίας.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών η καθυστέρηση στην λήψη της τελικής απόφασης από το Μαξίμου για να γίνουν εκλογές οφείλεται στο γεγονός ότι στο παρασκήνιο πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις με αξιωματούχους της Ε.Ε. προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για να στηθούν κάλπες στην χώρα. Χαρακτηριστική είναι η στάση που κράτησε η Γερμανική Fraport για τα περιφερειακά αεροδρόμι,α όπου ζήτησε εγγυήσεις για την ιδιωτικοποίηση τους λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στην  χώρα.

Ιδανική επιλογή οι εκλογές

Για το Μαξίμου, το σενάριο των άμεσων εκλογών εμφανίζεται ως η ιδανική επιλογή σε αυτήν την φάση καθώς εκτιμάται ότι με την επιλογή της κάλπης ο ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα θα αναδειχτεί  πρώτο κόμμα με διαφορά λόγω της αποδοχής του Πρωθυπουργού από την κοινωνία, ενώ παράλληλα θα κριθεί οριστικά η σχέση του κυβερνώντος κόμματος με την Αριστερή Πλατφόρμα αφού πριν γίνει το συνέδριο, θα τεθούν οριστικά εκτός λιστών του κόμματος.

Ξορκίζει τις κάλπες η Αριστερή Πλατφόρμα

Στην Αριστερή Πλατφόρμα ξορκίζουν το σενάριο των άμεσων εκλογών – όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση του μέλους της Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέκου Καλύβη – αφού θα τους βρει απροετοίμαστους να προλάβουν την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα. Σε κοινωνικό επίπεδο, το Μαξίμου θα προτιμούσε να στηθούν κάλπες άμεσα πριν από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το Μνημόνιο που θα προκαλέσουν πλήθος κοινωνικών αντιδράσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν φωνές εντός της κυβέρνησης που υποστηρίζουν ότι οι εκλογές θα είναι λυτρωτικές για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ αφού απαλλαγμένος από την Αριστερή Πλατφόρμα θα μπορεί να συνεργαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο με το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και πιθανά την ΝΔ. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης, εκτιμούν ότι μετά τις εκλογές είναι πιθανός ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι μία τέτοια προοπτική πιθανότατα θα έβρισκε σύμφωνους και τους εταίρους που ζητούν εγγυήσεις για την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών. Παρόλαυτά ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να συνεργαστεί μετεκλογικά με την ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι

ΠΗΓΗ : thetoc.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close