Πολάκης: Ρεαλιστικό το claw back για τη φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία

ImageHandler.ashx

Ήταν απαίτηση των δανειστών παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας – Κατήγγειλε ότι »τα γαλλικά νοσοκομεία πληρώνουν επίθεμα με 1,5 ευρώ και τα δικά μας το ίδιο επίθεμα το πληρώνουν με 15 ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ με 35 ευρώ»

Την πρόθεση του υπουργείου Υγείας να βάλει τάξη στο ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης στην Βουλή υπερασπιζόμενος την διάταξη του νέου πολυνομοσχεδίου που επεκτείνει την πρακτική του claw back και στα νοσοκομεία.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η επέκταση του claw back  στην φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων ήταν απαίτηση των δανειστών και μάλιστα για «ποσά που κρίθηκαν παράλογα» και πρόσθεσε πως μετά από διαπραγμάτευση «καταλήξαμε ότι για τα νοσοκομεία η φαρμακευτική δαπάνη πάνω από την οποία θα εφαρμόζεται το claw back είναι τα 570 εκατ. ευρώ» σημειώνοντας ότι το ποσό είναι ρεαλιστικό καθώς για το 2015 τα νοσοκομεία πήραν 484 εκατ. ευρώ για φάρμακα.

«Ο διαχωρισμός σε 510 εκατ. ευρώ για  νοσοκομεία και 65 εκατ ευρώ για ΕΟΠΥΥ έγνε για να καλυφθούν φάρμακα υψηλού κόστους ασθενών που νοσηλεύονται σε κλινικές συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ» είπε σε άλλο σημείο.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «με αυτά που ετοιμάζουμε πιστεύουμε ότι το σύνολο της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης δεν θα υπερβεί το ποσό των 570 εκατ. ευρώ. Αυτό γιατί θα δημιουργηθεί επιτροπή διαπραγμάτευσης φαρμακευτικής δαπάνης» και εξήγησε «υπάρχουν φάρμακα ακριβά που έχουν αποτέλεσμα και πρέπει να παρέχονται με αποζημίωση του ταμείου, στην Γερμανία κοστίζουν 70.000 ευρώ ο ΕΟΠΥΥ της Γερμανίας τα αποζημιώνει με 20.000 ευρώ! Εμείς που είμαστε κιμπάρηδες  τα αποζημιώνουμε με 70.000 ευρώ. Στήθηκε η αγορά, έφτιαξε το σύστημα της και εμείς πληρώναμε» ενώ προανήγγειλε υπουργική απόφαση που «θα προβλέπει εξαίρεση φαρμάκων που προμηθεύονται νοσοκομεία με εκπτώσεις και διαγωνιστική διαδικασία από claw back».

«Εκεί που μας χρώσταγαν θα μας πάρουν και το βόδι» επισήμανε ο κ. Πολάκης για να αναφερθεί και σε άλλο παράδειγμα σύμφωνα με το οποίο «τα γαλλικά νοσοκομεία πληρώνουν επίθεμα με 1,5 ευρώ και τα δικά μας το ίδιο επίθεμα το πληρώνουν με 15 ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ με 35 ευρώ. Αυτά κληρονομήσαμε και θα τα διορθώσουμε».

ΠΗΓΗ : protothema.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close