Mετανάστες – Eλληνικό: Συμφωνία Μουζάλα – Δημάρχων για χρήση μόνο του χόκεϋ για φιλοξενία μεταναστών

hokei_elliniko_final_645x

Συμφώνησαν υπουργείο και δήμαρχοι για τη φιλοξενία προσφύγων στο Ελληνικό…

 Μετά από δύο ώρες περίπου σύσκεψης ανάμεσα στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τους Δημάρχους Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο, Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου και Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη, προέκυψε μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της φιλοξενίας μεταναστών στο Ελληνικό.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να χρησιμοποιηθεί μόνο η ολυμπιακή εγκατάσταση του Χόκεϋ χωρητικότητας 500 ατόμων, προκειμένου να φιλοξενηθούν κυρίως πρόσφυγες και οι δύο σκηνές που στήθηκαν πριν από λίγες μέρες μπροστά στο κτίριο, χωρητικότητας 100 ατόμων η κάθε μία.

Το κέντρο θα είναι ανοιχτού τύπου θα υπάρχουν όμως ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις όλο το 24ωρο προκειμένου να μην υπάρξει επανάληψη των επεισοδίων που είδαμε πριν από τέσσερις περίπου μέρες.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι η λειτουργία του κέντρου θα έχει ημερομηνία λήξης έως τις 31 Μαρτίου του 2016.

Με τη λύση αυτή φαίνεται να ικανοποιείται το κοινό αίσθημα και των τριών δήμων αλλά και η αγωνία των δημάρχων που έθεταν επιτακτικά τα θέματα της δημόσιας ασφάλειας και υγιεινής.

Παράλληλα εγκαταλήφθηκε εκ μέρους του υπουργείου η ιδέα της χρήσης των τολ αλλά και άλλων κτιρίων για τη φιλοξενία μεταναστών μέσα στο πρώην αεροδρόμιο. Στην ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρονται τα ακόλουθα:

O Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και οι Δήμαρχοι Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, μετά από γόνιμο και εξαντλητικό διάλογο κατέληξαν σήμερα σε κοινά αποδεκτή λύση που αντιμετωπίζει την προσωρινή στέγαση προσφύγων και μεταναστών στην πρώην Ολυμπιακή εγκατάσταση του χόκεϋ στο Ελληνικό και συγχρόνως διασφαλίζει την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση για τους κατοίκους της περιοχής.

Θεωρούμε αυτό το γεγονός ένα εξαιρετικό παράδειγμα δημιουργικής συνεργασίας που και οι δύο πλευρές θα υποστηρίξουν στη συνέχεια.

Η προσωρινή αυτή συνέχιση της χρησιμοποίησης του άνω χώρου για διάστημα ακόμα 3 μηνών θα τελεί υπό τη φύλαξη της Ελληνικής Αστυνομίας υπό την ευθύνη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και υπό την συνεργασία των Δήμων της περιοχής και της Περιφέρειας Αττικής.

Τίποτα βέβαια από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τη συμβολή της «Ελληνικό Α.Ε» και του ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο των δεσμεύσεών τους για την αξιοποίηση του ακινήτου.

Τι δήλωσαν οι Δήμαρχοι

Δήμαρχος Γλυφάδας: Οι αγωνίες μας για τη δημόσια ασφάλεια εισακούστηκαν

Από τη μεριά του, ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου δήλωσε τα εξής: «Αναπτύξαμε τις αγωνίες που έχουμε από την εμπειρία μας όλο αυτό το διάστημα των τελευταίων τεσσάρων μηνών που υπήρξε φιλοξενία υπηκόων τρίτων χωρών στο Ελληνικό και ακόμη μεγαλύτερες αγωνίες είχαμε για τη χρήση κι άλλων χώρων όπως κάποια τολ της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αυτονόητη ήταν η αγωνία μας για τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία. Καταλήξαμε με τον κ. υπουργό οι τρεις δήμαρχοι και οι συναρμόδιοι στο εξής:

Πρώτον, δε θα χρησιμοποιηθεί κανένας άλλος χώρος στην Ελληνικό Α.Ε., Θα χρησιμοποιηθεί ο ίδιος χώρος που χρησιμοποιήθηκε μέχρι και σήμερα για ακόμα τρεις μήνες. Στην αλληλεγγύη που από την πρώτη στιγμή επιδείξαμε θα συνεχίσουμε και εμείς να βοηθάμε με κάθε τρόπο ούτως ώστε και οι άνθρωποι που θα φιλοξενηθούν εκεί να έχουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Δεύτερον, θα υπάρχει πολύ ισχυρή φύλαξη από την αστυνομία και οι αγωνίες μας για τη δημόσια ασφάλεια εισακούστηκαν.

Τρίτον, το διάστημα αυτό θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες προετοιμασίες και πρόνοιες για τη δημόσια υγεία με τη φροντίδα αλλά και την καταγραφή των ανθρώπων που θα φιλοξενούνται ούτως ώστε να αποφευχθεί το παραμικρό παρατράγουδο.

Ευελπιστούμε ότι αυτή η κοινή συνισταμένη στην οποία καταλήξαμε θα δώσει ένα καλό παράδειγμα του πώς η Πολιτεία με την αυτοδιοίκηση μπορούν να επιτύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη για την κατανομή της πίεσης που υπάρχει παντού στη χώρα. Είμαστε οι τελευταίοι που θα λέγαμε ας είναι κάπου αλλού το κέντρο και μακριά από εμάς».

Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης: Όλοι οι δήμοι πρέπει να αναλάβουν την ίδια ευθύνη στο μέλλον

Ο Γιάννης Κωνσταντάτος, δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης δήλωσε τα εξής μετά τη συνάντηση: «Αυτό που δεσμευτήκαμε έγινε πράξη. Δεν ανοίγουν τα τολ της αεροπορίας, δε θα είναι κοντά στις κατοικημένες περιοχές η εγκατάσταση. Άρα όλες οι ανησυχίες εξανεμίζονται πλέον και δεν υφίστανται.

Η λειτουργία του χόκεϊ συνεχίζεται μέχρι τον Μάρτιο κι αυτό διότι η Ελληνικό ΑΕ και το ΤΑΙΠΕΔ διέπονται από συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της αξιοποίησης του χώρου για την μελλοντική επένδυση.

Αυτό που μας υποσχέθηκαν και είναι ξεκάθαρο είναι ότι συνεχίζεται μεν η λειτουργία του χόκεϊ, είμαστε όλοι θετικοί, γιατί η αυτοδιοίκηση βγάζει το ανθρώπινο πρόσωπο της, όπως το έδειξαν όλοι οι δήμοι από τις αρχές του Σεπτέμβρη. Όλοι οι δήμοι πρέπει να αναλάβουν την ίδια ευθύνη στο μέλλον κι αυτή είναι μια υπόσχεση που πρέπει να τηρηθεί»

Δήμαρχος Αλίμου: Η λύση που καταλήξαμε καλύπτει όλες τις ανησυχίες μας

Στις δικές του δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης επισήμανε τα εξής: «Καταλήξαμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που καλύπτει όλες τις ανησυχίες μας, δηλαδή και την ασφάλεια και την υγεία των προσφύγων και μεταναστών που θα φιλοξενηθούν και τη δημόσια ασφάλεια και υγεία και των ευρύτερων περιοχών που θα υποδεχτούν αυτούς τους ανθρώπους.

Η λύση αυτή που ευρέθη είναι σύμφωνη με όλες τις παραμέτρους, δηλαδή τις δεσμεύσεις που έχει το ελληνικό δημόσιο για την επένδυση στο χώρο, τις υποχρεώσεις και τις δυνατότητες του υπουργείου Μετανάστευσης και τη διάθεση και την επιθυμία μας να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση μιας κρίσης που έχει εθνική διάσταση και από την αντιμετώπιση της οποίας κανείς δεν πρέπει και δε μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση.

Την Τετάρτη που έχουμε συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ θα κουβεντιάσουμε αναλυτικά το ζήτημα. Πρέπει όλοι οι δήμοι της χώρας να βάλουν πλάτη σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης»

vimaonline.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close