Γέροντας Βενέδικτος Νεοσκητιώτης: »Έχουμε χάσει την ελπίδα μας»

Εχουμε χάσει την ελπίδα μας, τόνισε μεταξύ άλλων ο Γέροντας Βενέδικτος. Γι’ αυτό και δεν αγωνιζόμαστε… Το αίσθημα της απελπισίας ότι δεν εχουμε τίποτα καλό από κανένα να περιμένουμε και ο φόβος για τα χειρότερα, μας αφυδατώνει από κάθε δημιουργική πνοή και δραστηριότητα.

Ο αληθινός Χριστιανός όμως ελπίζει και ταυτόχρονα αγωνίζεται… Η ελπίδα του εχει στόχο! Είναι ο διαρκώς Ερχόμενος… Ο αγώνας του εχει περιεχόμενο! Είναι η σταθερή αντίδραση προς ό,τι αντιανθρώπινο και απάνθρωπο εμποδίζει την κινησή μας προς Αυτόν….

«Χωρίς την ελπίδα η πίστη είναι κοντόφθαλμη και η αγάπη χωλή»!

Ως χριστιανοί, πρέπει και να θέλουμε και να τολμούμε να ελπίζουμε.

Η ελπίδα αυτή δεν στηρίζεται σε κάποια αόριστη αισιοδοξία, αλλά σε ενα Πρόσωπο ζωντανό, τον όντως Όντα, στην εμπιστοσύνη Του. Εχουμε κληθεί “εν μια ελπίδι” εν Χριστώ .

Στηριγμένος ακράδαντα σ᾽ αυτή την αλήθεια βρίσκεται ο πυρήνας της ελπίδας μας. Η χριστιανική ελπίδα αποκαλύπτει συνεχώς δυνατότητες, απρόσιτες στην απλή λογική. Η εν Χριστώ ελπίδα συνυφαίνεται με ειρηνική χαρά· “τη ελπίδι χαίροντες”, προτρέπει ο Απόστολος Παύλος.

Και ο Μέγας Βασίλειος βεβαιώνει: “Ελπίς ουν εστιν η την χαράν σύνοικον τη ψυχή του σπουδαίου παρασκευάζουσα”. Χωρίς να αγνοεί τη σκληρή πραγματικότητα, η ελπίδα μας εχει τη δύναμη να μεταπλάθει σε χαρά και τις πιο τραγικές συνθήκες. “Η γαρ εις Θεόν ελπίς πάντα μεταρρυθμίζει”, βεβαιώνει ο αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Μέσα στις θύελλες και τις τρικυμίες, που μας περιβάλλουν και, η εν Χριστώ ελπίδα μας είναι αγκυρα «ασφαλής τε και βεβαία” της ψυχής και της ζωής μας.

Απόδειξη των πιο πάνω είναι ότι ο ίδιος ο Θεός ελαβε σάρκα και εγινε ανθρωπος, για να δώσει ξανά στον ανθρωπο την ελπίδα της σωτηρίας και της αθανασίας, Ο Θεός εγινε ανθρωπος «ίνα ημείς θεοποιηθώμεν» κατά τον Μέγα Αθανάσιο. Κυριαρχεί η ελπίδα για την λύτρωση από τα δεσμά του θανάτου, της φθοράς και της ματαιότητας. Αν η ζωή των χριστιανών δεν στηρίζεται στον ανεστημένο Χριστό, σημειώνει ο Απόστολος Παύλος, «ελεινότεροι πάντων ανθρώπων εσμέν» (Α΄ Κορινθ. 15, 19)…

ΠΗΓΗ : romfea.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close