Ρεκόρ εξαγωγών αναμένεται το 2016

Από το καλό στο καλύτερο παρά την κρίση οδεύουν οι εξαγωγές των επιχειρηματικών ομίλων της Γερμανίας και οι προβλέψεις για το 2016 είναι πως ο όγκος τους θα αυξηθεί κατά 4,5% σε σχέση με το 2015.

Την περασμένη χρονιά ο όγκος των γερμανικών εξαγωγών έφτασε τα 1 τρισ. 250 δισ. ευρώ. Οι γερμανικές εξαγωγές κατευθύνονται κυρίως προς τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Αγγλία και την Κίνα, ειδικά προς τις ΗΠΑ οι γερμανικές εξαγωγές κατέγραψαν αύξηση κατά 19% από το 2014 γεγονός που φαίνεται πως επηρεάζει τις εξελίξεις και τις συζητήσεις γύρω από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Άντον Μπέρνερ, πρόεδρο του Γερμανικού Συνδέσμου Εξαγωγικού Εμπορίου (BGA), «αυτό το μοναδικό σερί επιτυχιών είναι εφικτό μόνο επειδή οι γερμανικές επιχειρήσεις, τόσο χωροταξικά όσο και σε σχέση με τον κατάλογο των προϊόντων τους, έχουν τοποθετηθεί σε ένα πολύ ευρύ φάσμα, κάνοντας έτσι διασπορά των (σσ επενδυτικών) κινδύνων».

Επισημαίνει πως το αδύναμο ευρώ βοηθά τις γερμανικές εξαγωγές λέγοντας πως «το ευρώ δεν θα ενισχυθεί, ο Μάριο Ντράγκι θα κάνει τα πάντα ώστε μάλλον να γίνει πιο αδύναμο. Αυτό υποστηρίζει την οικονομία μας. Οι τιμές των πρώτων υλών επίσης δεν θα αυξηθούν. Είμαστε μακριά από ένα πετρελαϊκό σοκ ή κάτι παρόμοιο. (…) Η κατανάλωση στη Γερμανία εκτιμούμε ότι θα εξακολουθήσει να αυξάνεται σταθερά. Τα επιτόκια δανεισμού θα παραμείνουν σταθερά τα επόμενα χρόνια, δεν διακρίνουμε κάποια αλλαγή. Μπορεί λοιπόν να πει κανείς ότι το συνολικό περιβάλλον της πραγματικής οικονομίας δεν είναι τόσο κακό».

Κίνδυνο για τις γερμανικές εξαγωγές διαβλέπει όχι από ένα Brexit που δεν το θεωρεί πιθανό, αλλά από το σχέδιο επαναφοράς συνοριακών ελέγχων μεταξύ Ιταλίας και Αυστρίας, κάτι που, όπως αναφέρει, θα έπληττε σοβαρά τόσο την ιταλική όσο και τη γερμανική οικονομία.

ΠΗΓΗ : 902.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close