Κένυα: Μια οργάνωση φτιάχνει γλυπτά, από τις χιλιάδες σαγιονάρες που μολύνουν θάλασσες και ακτές

«Παθιασμένοι με τον ωκεανό, τα οικοσυστήματά του και την ζωή των ψαριών και των άλλων οργανισμών που ζουν στη θάλασσα, ανακυκλώνουμε σαγιονάρες που βρίσκουμε εγκαταλελειμένες στα νερά ή τις παραλίες της Κένυα», γράφει στην ιστοσελίδα της η Ocean Sole, μια οργάνωση στην Κένυα που φτιάχνει γλυπτά και αξεσουάρ τα οποία μετά πουλάνε, από τις σαγιονάρες που μολύνουν τα νερά.

Η ιδέα ξεκίνησε από την ωκεανολόγο Julie Church που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Κένυα, και που πλέον διαχειρίζεται και το Ocean Sole foundation το οποίο αγοράζει πλέον πεταμένες σαγιονάρες από τα διάφορα ποτάμια της Κένυας που όλα καταλήγουν στη θάλασσα, και κάνει τέχνη με αυτά.

Χιλιάδες σαγιονάρες ξεβράζονται κάθε χρόνο στις ακτές της ανατολικής Αφρικής, και δημιουργούν μια περιβαλλοντική καταστροφή. Εμποδίζουν τις χελώνες να πάνε στη θάλασσα, τα ψάρια ή άλλα ζώα τις τρώνε με αποτέλεσμα να πνίγονται, και χαλάνε το φυσικό τοπίο των παραλιών της περιοχής.
Έτσι, αυτή η οργάνωση ανακύκλωσης, η οποία απασχολεί 40 μόνιμους υπαλλήλους, δίνει δουλειά σε γυναίκες της περιοχής οι οποίες πλέκουν στολίδια από τις σαγιονάρες, οι Κενυάτες αποφάσισαν να κάνουν κάτι γι αυτό, και να καθαρίζονται οι ακτές, αλλά και να περάσουν και ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο.

Έτσι, τις σαγιονάρες που μαζεύουν, δεν τις πετάνε με τη σειρά τους κάπου αλλού, αλλά φτιάχνουν καμηλοπαρδάλεις, λιοντάρια, ελέφαντες, δελφίνια, καρχαρίες, χελώνες και άλλα ζώα, με το μόνο «cleaning beaches, creating masterpieces» , βραχιολάκια, μπρελόκ,(καθαρίζοντας τις παραλίες, φτιάχνοντας αριστουργήματα).

Cleaning Beaches, Creating Masterpieces 2

ΠΗΓΗ : hitandrun.gr

Σχολιάστε