Γ. Κυρίτσης: Ο νέος…Μπερλινγκουέρ ή ο νέος…Σουσλόφ του ΣΥΡΙΖΑ…

Του Ν. Κλαυσίγελου

Είναι θεμιτό, μετά την πλήρη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και την προσχώρησή του στο «μνημονιακό μπλοκ», να υπάρχουν ορισμένα στελέχη του τα οποία νοσταλγούν- αν μη τι άλλο-, την εποχή κατά την οποίαν είχε ως ιδεολογικό του πρόταγμα το ριζοσπαστισμό, την υπεράσπιση των κοινωνικά αδυνάτων και των κινημάτων, που του επέτρεπε να διατηρεί με νύχια και με δόντια  ζωντανό το «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς.

Η μετάλλαξη αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι φυσικό, έφερε μεταξύ των άλλων και πλήρη ιδεολογική σύγχυση σε στελέχη του, τα οποία, αν και δεν είχαν ζυμωθεί με την ιστορία της Αριστεράς, δεν είχαν να επιδείξουν σπουδαίες ιδεολογικές περγαμηνές, ούτε βεβαίως είχαν να επιδείξουν κινηματική δράση, βρέθηκαν στο χώρο κυρίως από… μόδα ή μετεγράφησαν από το «αυριανιστικό ΠΑΣΟΚ» που έχασε τα προνόμια της εξουσίας και μύρισε ωμό κρέας ή, τέλος πάντως, βρέθηκαν σ΄αυτό τον χώρο για αυτοεπιβεβαίωση.

Μεταξύ αυτών, φαίνεται ότι είναι και ο κ. Γ. Κυρίτσης, ο οποίος πήρε την βουλευτική έδρα της κυρίας Βασιλικής Κατριβάνου, μετά την παραίτησή της επειδή αρνήθηκε να ψηφίσει τα άρθρα για το «υπερταμείο» και τον «κόφτη» του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή. Ο κ. Κυρίτσης, ο οποίος κινείται στους διαδρόμους της εξουσίας και θρεφόταν, πρoτού ακόμη γίνει βουλευτής για δεύτερη φορά,  από τα κρατικά κονδύλια, δήλωσε ότι «η Βασιλική τράβηξε το κάρο μέχρι εκεί που μπορούσε», θέλοντας βεβαίως να υποδηλώσει ότι έρχεται αυτός να το τραβήξει παραπέρα.

Γι΄αυτό λοιπόν και προκειμένου να πείσει τους ιθαγενείς με τις χάντρες, επινόησε μία θεωρία: Η Βάρκιζα δεν σηματοδοτεί για τον ΣΥΡΙΖΑ την υποχώρηση και τον συμβιβασμό, δεν συμβολίζει την άνευ όρων παράδοση των όπλων των αντιμνημονιακών διακηρύξεων και την ιδεολογική και πολιτική του παράδοση, αλλά έχει να κάνει με τη στάση των επικριτών της κυβερνώσας παράταξης, οι οποίοι αδυνατούν να δουν ότι στην Ελλάδα σήμερα συντελείται μία κοινωνική επανάσταση. Μια κοσμογονία, τέλος πάντως, στην οποίαν η σφραγίδα της Αριστεράς αφήνει ανεξίτηλο το στίγμα της.

«Οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας, δηλαδή το αστικό μπλοκ και οι μιντιακές του εκπροσωπήσεις, είχαν συνηθίσει επί δεκαετίες να τοποθετούν την Αριστερά σε ένα εξαιρετικά βολικό γι’ αυτούς σχήμα, εξαιρετικά επιτυχημένο, μάλιστα, στο μέτρο που μεγάλο κομμάτι της Αριστεράς το έχει ενσωματώσει απόλυτα. Με βάση αυτό το «βαρκιζαϊκό σχήμα», η Αριστερά οφείλει να έχει μια αναμενόμενη, μονοκόμματη και ευκόλως αντιμετωπίσιμη μετωπική προσέγγιση των πραγμάτων και να ηττάται ηρωικά. Και μετά να εισπράττει συγχαρητήρια και σεβασμό -όπως το σημερινό ΚΚΕ- για τη σταθερότητα των απόψεων και των πρακτικών της», αναφέρει ο κ. Κυρίτσης σε  άρθρο του στην «Αυγή».

Τι θέλει να πει, δηλαδή, ο σύγχρονος…Μπερλινγκουέρ; Ότι η υπογραφή του τρίτου μνημονίου το καλοκαίρι του 2015, που ανέτρεψε πλήρως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δεν συνιστά ήττα ή τέλος πάντως υποχώρηση, κάτι το οποίον έχει παραδεχθεί ούκ ολίγες φορές και ο κ. Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγος για δυσμενείς ευρωπαικούς συσχετισμούς;

Το ότι βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ προσέφυγε στις κάλπες τον Σεπτέμβριο διεκδικώντας την «νομιμοποίηση»  μεταξύ των άλλων, του τρίτου μνημονίου, είναι μία άλλη υπόθεση, η οποία καταδεικνύει πράγματι την εντιμότητα του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο διέβλεπε ότι δεν μπορούσε να κυβερνά χωρίς την ανανέωση της λαϊκής εντολής ακριβώς εξαιτίας των μεγάλων υποχωρήσεων από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Η εντολή στον κ. Τσίπρα να προχωρήσει στην εφαρμογή του μνημονίου εδόθη και από πολίτες οι οποίοι είχαν ταχθεί υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα ή τέλος πάντων, είχαν ταχθεί υπέρ της παραμονής – με κάθε κόστος-, της χώρας στην Ευρωζώνη – εξάλλου, το μισό σχεδόν εκλογικό σώμα αρνήθηκε να προσέλθει τις κάλπες και να ψηφίσει, γεγονός που σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το ποσοστό που πήρε στις εκλογές εκφράζει ένα μειοψηφικό ρεύμα στο εκλογικό σώμα.

Το τραγικό όμως είναι ότι ο νεόκοπος θεωρητικός της Αριστεράς κ. Κυρίτσης επιχειρεί να ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με τον «κοινωνικό ρατσισμό» – μία νεοφασίζουσα αντίληψη που κερδίζει, δυστυχώς, έδαφος μέσα στην ανείπωτη θλίψη και τη σύγχυση που διακατέχει τις γραμμές του κυβερνώντος κόμματος.

«Αν πρέπει να κρατήσουμε μια ανάλυση της σημερινής πραγματικότητας μέσα από τα μάτια του αστικού στρατοπέδου, ας το κάνουμε μέσα από τα λόγια του προέδρου της Ν.Δ. και όχι των απελπισμένων σπιν του: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διεξάγει έναν ακήρυκτο ταξικό πόλεμο υπέρ των χαμηλότερων στρωμάτων και εις βάρος των ευπορότερων». Γι’ αυτό ακριβώς ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο, για να μετακυλήσει όσο μπορεί τα βάρη στους μενουμευρωπαίους, και αυτό ακριβώς κάνει», γράφει.

Κατόπιν όλων αυτών, παραμένει ένα μυστήριο: ο κ. Κυρίτσης φιλοδοξεί να είναι ο νέος… Μπερλινγκουέρ  ή ο νέος…Σουσλόφ του ΣΥΡΙΖΑ-αν και τον τίτλο «Σουσλόφ του ΚΚΕ τον είχε κάποτε ο κ. Νίκος Κοτζιάς.

Διαβάστε πάντως το… πόνημα του κ. Κυρίτση εδώ:  http://www.avgi.gr/article/6558394/eimaste-kai-fainomaste

ΠΗΓΗ : hitandrun.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close