«Βραβεία Αναγνώστη 2016» – Τελετή απονομής

Ολόκληρο το φωτορεπορτάζ σε Facebook άλμπουμ.
To περιοδικό «Ο Αναγνώστης».

Το περιοδικό «Ο Αναγνώστης», σε μία ουσιαστική τελετή στο Μουσείο Μπενάκη, απένειμε τα Λογοτεχνικά Βραβεία στους δημιουργούς που διακρίθηκαν για το 2015.

«Βραβεία Αναγνώστη 2016» – Τελετή απονομής

Τα «Βραβεία Αναγνώστη», όπως συνηθίζουμε να αναφερόμαστε σε αυτά, είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στον εκδοτικό χώρο, με βαρύτητα άποψης δεδομένης της πολύχρονης παρουσίας του περιοδικού και των στελεχών του, αλλά και του κύρους των μελών των κριτικών επιτροπών, καταξιωμένοι κριτικοί λογοτεχνίας, συγγραφείς, ποιητές.

Τα βιβλία που παίρνουν μέρος είναι αυτά που εκδόθηκαν την προηγούμενη χρονιά (2015) από Έλληνες εκδότες. Και μόνον η υποψηφιότητα ή, ακόμα περισσότερο, η συμμετοχή ενός βιβλίου στις μικρές λίστες, είναι μία σημαντική διάκριση που το καθιστά αξιοπρόσεκτο.

anagnostis-ceremony-2016-1

Η Μαρίζα Ντεκάστρο καλωσόρισε το κοινό στην αίθουσα σχολιάζοντας ότι τα Βραβεία του Αναγνώστη τιμούν όλο τον κόσμο του βιβλίου, πεζογράφους, ποιητές, εικονογράφους, επιμελητές, εκδότες, «Από ανεξάρτητη θέση, χωρίς σκοπιμότητες και εφέ», όπως είπε και συνέχισε σημειώνοντας ότι μετά από τέσσερα χρόνια ο αναγνώστης ενηλικιώνεται ακολουθώντας την παράδοση παλαιότερων περιοδικών.

Ως ένδειξη αυτής της ωριμότητας σημείωσε τη σημαντική αύξηση των επισκεπτών της ιστοσελίδας, των συνεργατών, την ποιότητα και το εύρος των άρθρων, αλλά και τις παραπομπές τρίτων στις δημοσιεύσεις του Αναγνώστη, «Αποδεικνύεται τελικά ότι τα δικτυακά περιοδικά όπως ο Αναγνώστης είναι εξίσου ποιοτικά όπως τα έντυπα», συμπλήρωσε.

anagnostis-ceremony-2016-2

Συνέδεσε τα τεκταινόμενα στο χώρο του πολιτισμού με τη γενική κατάσταση κατεδάφισης στη χώρα, «Αυτά που χτίζονται δημιουργούν ένα ελπιδοφόρο κίνημα στο χώρο του πολιτισμού», είπε και συνέχισε με τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της δημιουργικότητας, «Νέοι συγγραφείς δεν διστάζουν να εκδώσουν σε μικρούς εκδότες, επίσης νέους σε ηλικία, οι οποίοι με τη σειρά τους τολμούν να χτίσουν βασιζόμενοι στην ποιότητα. Μικρά βιβλιοπωλεία στην Αθήνα και στην περιφέρεια δημιουργούν κοινό καλλιεργώντας τη σχέση βιβλιοπώλη-αναγνώστη όπως παλιά».

Μίλησε επίσης και για τα προβλήματα στο χώρο του βιβλίου, το θέμα της ενιαίας τιμής, την οικονομική δυσπραγία της αγοράς, την ανυπαρξία πολιτικής για το βιβλίο. Ως ελπιδοφόρα εξέλιξη ανέφερε τη σύσταση επιτροπής στο Υπουργείο Πολιτισμού για το βιβλίο, τις πρωτοβουλίες της οποίας περιμένουμε όλοι με ενδιαφέρον.

anagnostis-ceremony-2016-3

Ως ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη σημείωσε τη μείωση των ωρών διδασκαλίας της λογοτεχνίας στα σχολεία, μία ενέργεια που έρχεται σε αντίθεση με τη δεδηλωμένη πρόθεση των φορέων να στηρίξουν το βιβλίο και να δημιουργήσουν νέους αναγνώστες.

Η κα Ντεκάστρο αναφέρθηκε σε δημιουργούς με σημαντική προσφορά και που πρόσφατα έφυγαν από τη ζωή, τους ποιητές Μαρία Κετζάκη, Ερρίκο Μπελιέ, Κώστα Στεργιόπουλο, Βασίλη Καραβίτη, Νίκο Χουλιαρά, Κώστα Ριτσώνη, τους εκδότες Κάτια Λεμπέση, Δημήτρη Παπαδήμα και Χρήστο Δάρα, τον μεταφραστή Ανταίο Χρυσοστομίδη, το φιλόλογο Δημήτρη Αρμάο.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε τους χορηγούς της εκδήλωσης, την εταιρεία Grant Thornton και το Ίδρυμα Κώστα Κυριαζή, τους εκδότες που στηρίζουν τα βραβεία του Αναγνώστη, τις κριτικές επιτροπές για τις ώρες που αφιέρωσαν στην ανάγνωση, τη σκέψη και τις συζητήσεις, τους χορηγούς, τεχνικούς, μουσικούς, που βοήθησαν και βοηθούν τη διοργάνωση, και τους χορηγούς επικοινωνίας, ΕΡΤ και Bookia.

anagnostis-ceremony-2016-4

Κάθε χρόνο, ο Αναγνώστης απονέμει ένα ειδικό βραβείο σε μία προσωπικότητα για το συνολικό έργο και προσφορά του. Αυτό το ειδικό βραβείο απονεμήθηκε στον καθηγητής Γιώργη Γιατρομανωλάκη για την προσφορά του στα γράμματα και στη νεοελληνική λογοτεχνία. Τον καθηγητή προλόγισε ο κριτικός Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.

Ο κος Χατζηβασιλείου σημείωσε τις πολλές ιδιότητες του καθηγητή και το πλούσιο έργο του σε όλα τα είδη λογοτεχνίας με δικά του έργα αλλά και μελέτες για άλλους μεγάλους δημιουργούς, το Σολωμό, Ρίτσο, Εγγονόπουλο, Ελύτη, αλλά και μεταφράσεις κλασσικών.

Συνέχισε μιλώντας ως κριτικός λογοτεχνίας για το έργο του κου Γιατρομανωλάκη σημειώνοντας ως χαρακτηριστικό τους ότι υπονομεύουν τις αφηγηματικές συμβάσεις και τη γραμματική του ρεαλισμού ενώ στα ιστορικά του μυθιστορήματα συνδυάζει το ιστορικό με το πολιτικό και τα οποία τοποθέτηση στο μεταμοντέρνο αμφισβητώντας την οποιαδήποτε αλήθεια, λογοτεχνική, πολιτική ή φιλοσοφική.

anagnostis-ceremony-2016-5

Ο καθηγητής Γιώργης Γιατρομανωλάκης σύγκρινε αστειευόμενος την ευκολία του να δίνει κάποιος βραβεία σε σχέση με το να δέχεται! Ευχαρίστησε την ειδική κριτική επιτροπή για την απονομή και την τιμή. Εξέφρασε τη χαρά του για ένα τέτοιο βραβείο, από ανθρώπους που έχουν αφιερώσει δεκαετίες μαχόμενοι και υπερασπιζόμενοι τα γράμματα.

«Τα βραβεία βαρύνουν τους βραβευμένους», σχολίασε ο καθηγητής, «Να παραμένουν ενεργοί, δημιουργικοί, ταπεινοί, ευάλωτοι και τρωτοί, και ταυτόχρονα άτρωτοι, να χαίρονται όταν βραβεύονται, να γκρινιάζουν όταν δεν βραβεύονται, να παραμένουν πιστοί στον εαυτό τους».

anagnostis-ceremony-2016-6

Η Έλενα Χουζούρη και ο Βασίλης Παπαθεοδώρου παρουσίασαν τους βραβευμένους, ξεκινώντας με τα παιδικά βιβλία, σχολιάζοντας όμως πριν, τη φετινή παραγωγή. Ο κος Παπαθεοδώρου σημείωσε ότι την κριτική επιτροπή απασχόλησαν περίπου 450 βιβλία τα οποία βρήκαν καλογραμμένα με έντονη όμως ομοιομορφία στην θεματολογία, στο ύφος και στα δομικά χαρακτηριστικά.

Ακολουθούν τα βραβεία ανά κατηγορία. Σε ειδικό άρθρο του Bookia, μπορείτε να δείτε όλες τις υποψηφιότητες, όλα τα βιβλία στις μικρές λίστες του Αναγνώστη που αξίζουν την προσοχή του αναγνωστικού κοινού, όπως και πάρα πολλά ακόμη που δεν βρίσκονται σε αυτές τις λίστες.

ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ

anagnostis-ceremony-2016-11

Λούντζης Αλέκος, ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ κάποια γράμματα για κάποια πράγματα. Γαβριηλίδης.

ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

anagnostis-ceremony-2016-12

Περούλης Κώστας, Αυτόματα, Αντίποδες

ΔΟΚΙΜΙΟ – ΜΕΛΕΤΗ

anagnostis-ceremony-2016-14

Βογιατζόγλου Αθηνά, Ποίηση και πολεμική: Μία βιογραφία του Γιώργου Κοτζιούλα, Κίχλη

ΔΙΗΓΗΜΑ – ΝΟΥΒΕΛΑ

anagnostis-ceremony-2016-15

Κατσουλάρης Κώστας, Νυχτερινό ρεύμα, Πόλις

ΠΟΙΗΣΗ

anagnostis-ceremony-2016-13

Κυριάκος Συφιλτζόγλου, Στο σπίτι του κρεμασμένου, Θράκα.

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

anagnostis-ceremony-2016-16

Μαγκλίνης Ηλίας,Πρωινή γαλήνη, Μεταίχμιο.

Παιδικό βιβλίο με εικονογράφηση

anagnostis-ceremony-2016-7

Γαλανοπούλου Γεωργία, Ο Βόρακας, ο Κόρακας και η Σονάτα της Φανής, εικ. Βαγγέλης Παυλίδης, Πατάκης

Λογοτεχνικό βιβλίο για παιδιά

anagnostis-ceremony-2016-8

Κουππάνου Άννα, Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε, εικ. Δέσποινα Μανώλαρου, Κέδρος- Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου

Λογοτεχνικό βιβλίο για εφήβους

anagnostis-ceremony-2016-9

Κουτσάκης Πολυχρόνης, Μια ανάσα μόνο, Πατάκης

Λογοτεχνικό βιβλίο γνώσεων

anagnostis-ceremony-2016-10

Τσερόλας Πάνος, Τζου, ο δεινόσαυρος Ανζού: (Και ένας κεφάλας), εικ. Λέλα Στρούτση, Κέδρος

ΠΗΓΗ : bookia.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close