Τα μαζεύει η κυβέρνηση: Πρώτα ΕΣΡ, μετά η τροπολογία Παππά

Υποχωρεί η κυβέρνηση στην τροπολογία Παππά η οποία προέβλεπε ότι εντός 5 ημερών από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης για την οριστική αδειοδότηση των νέων τηλεοπτικών σταθμών, οι σταθμοί που δεν έχουν εξασφαλίσει άδεια θα πρέπει να διακόψουν τη λειτουργία τους υπό την απειλή σκληρών ποινικών και οικονομικών κυρώσεων.

Μετά από παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, δήλωσε ότι οποιαδήποτε νομοθετική κίνηση για την επόμενη μέρα του τηλεοπτικού τοπίου θα πρέπει να γίνει μετά τη νέα προσπάθεια για συγκρότηση του ΕΣΡ.

Υπενθυμίζεται, ότι όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τον κ. Βούτση η Διάσκεψη των Προέδρων θα συνεδριάσει με αντικείμενο την απόπειρα συγκρότησης του ΕΣΡ την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.

Η δήλωση Παππά 

«Είχα πριν από λίγο επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον κ. Βούτση. Εξέφρασε την άποψη ότι η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για την μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο είναι καλύτερο να λάβει χώρα μετά τη νέα προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της βουλής», δήλωσε ο κ. Παππάς. «Αυτό και θα κάνουμε», τόνισε.

Ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι «είναι η ώρα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων, τόσο για τη συγκρότηση της ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης όσο και για τις ευρύτατες δυνατές συναινέσεις σε σχέση με τον τρόπο μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό τοπίο».

«Ήρθε η ώρα νομίζω», είπε ο κ. Παππάς, «όλα τα κόμματα να κινηθούν με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι με γνώμονα την υπεράσπιση ειδικών, ιδιαίτερων, συμφερόντων».

Η τροπολογία 

Όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Παρασκευής μέσα στο νομοσχέδιο για το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας που κατατέθηκε προς συζήτηση στη Βουλή, περιλαμβανόταν τροπολογία που υπέγραφαν οι Ν. Παππάς, Ευκ. Τσακαλώτος, Τ. Αλεξιάδης και Χ. Σπίρτζης, και η οποία τροποποιούσε σημεία του νόμου 4339/2015. H τροπολογία προέβλεπε μεταξύ άλλων, την υποχρέωση των μη αδειοδοτημένων καναλιών να παύσουν την εκπομπή τους, υπό την απειλή σκληρών ποινικών και οικονομικών κυρώσεων.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία προέβλεπε πως μετά την πάροδο πέντε εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση του ΦΕΚ με την υπουργική απόφαση για τους οριστικούς αδειούχους, η συνέχιση της εκπομπής ενός μη αδειοδοτημένου καναλιού τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και με πρόστιμο ύψους από 20.000 ευρώ ως και 1.500.000 ευρώ. Ως σήμερα, οι κυρώσεις αφορούσαν μόνο την DIGEA, ωστόσο τώρα επεκτείνονται και στους παρόχους (δηλαδή τα κανάλια) και αυστηροποιούνται.

Επιπλέον, προβλεπόταν μεταβατική περίοδος 6 μηνών ώστε τα αδειοδοτημένα κανάλια να προχωρήσουν σε εκπομπή υψηλής ευκρίνειας (high definition). Παράλληλα, μετατίθετο κατά τρεις μήνες, δηλαδή ως την 1η του νέου χρόνου, η εφαρμογή για την απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζόμενων από ΜΜΕ.

ΝΔ: Το πραξικόπημα Τσίπρα-Παππά κορυφώνεται

Αμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας η οποία σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε: «Το πραξικόπημα Τσίπρα – Παππά κορυφώνεται με άλλη μια αυταρχική πράξη που οδηγεί μέσα σε πέντε εργάσιμες μέρες σε κλείσιμο τα τηλεοπτικά κανάλια.

Οι ευθύνες τους για τις μαύρες αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις είναι τεράστιες.

Οφείλουμε όλοι και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, να συνειδητοποιήσουμε τον αντιδημοκρατικό κατήφορο στον όποιον οδηγεί η Κυβέρνηση τη χώρα και να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις».

ΠΗΓΗ : capital.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close