Tριπλός ανασχηματισμός σε κόμμα, υπουργεία, κυβέρνηση

Από το κόμμα ξεκινάει ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Γιατί ο Τσίπρας επιταχύνει τις αλλαγές στην κυβέρνηση και στο κόμμα.

Αλλαγές ταυτοχρόνως σε τρία επίπεδα, στο κόμμα, στη δομή των υπουργείων και στα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει πάση θυσία μέχρι το τέλος του χρόνου να υπάρξει σαφέστερος προσδιορισμός των μέτρων για το χρέος και άμεση ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Προϋπόθεση για αυτά όπως του διεμήνυσαν εκ νέου οι εταίροι είναι η  γρήγορη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων χωρίς ιδεολογικούς…ενδοιασμούς και παλινωδίες. Και αυτό σκοπεύει να επιδιώξει ακόμη και με «θυσίες» υπουργών του.

Την Κυριακή οι αλλαγές στο κόμμα

Απαρχή των αλλαγών στην κυβέρνηση θα αποτελέσει η εκλογή Γραμματέα και Πολιτικής Γραμματείας στην συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος η οποία συγκροτείται σε σώμα την Κυριακή. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Παναγιώτης Ρήγας έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να καταλάβει το αξίωμα του γραμματέα της ΚΕ μετά τις αρνήσεις των κ.κ. Φίλη και Σκουρλέτη για το κομματικό αξίωμα.

Παράλληλα στα 25 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να προτείνει με …λίστα τουλάχιστον τα μισά να είναι μέλη του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να διαμορφωθεί το νέο συντονιστικό όργανο μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης όπως αποφάσισε το συνέδριο.

Ο συνδυασμός κυβερνητικών και κομματικών στελεχών θα εισάγει στο κόμμα τον «κυβερνητικό» τρόπο σκέψης και αντίδρασης στις δυσκολίες της πολιτικής που οφείλει να εφαρμόσει η χώρα και παράλληλα αναμένεται να μετριάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κομματικού μηχανισμού που έφταναν να αντιπολιτεύονται την ίδια την κυβέρνηση.

Τέλος η ισχυροποίηση της πολιτικής γραμματείας ουσιαστικά δίνει την δυνατότητα στο Μαξίμου να έχει ένα ισχυρό πολιτικό όργανο στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τον κομματικό μηχανισμό σε περίπτωση που υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις.

Στα ονόματα που συζητούνται από το Μέγαρο Μαξίμου για την νέα Π.Γ. που θα αποτελέσει και την νέα ηγετική ομάδα κόμματος και κυβέρνησης είναι οι Ν. Παππάς, Π. Σκουρλέτης, Ν. Φίλης, Ευ. Τσακαλώτος, Ρ. Δούρου, Όλγα Γεροβασίλη, ο Ν. Βούτσης και ο Γ. Δραγασάκης, Νάσος Ηλιόπουλος (μη κυβερνητικό στέλεχος από την Ενωτική Κίνηση), Δ. Παπαδημούλης, Δ. Βίτσας.

Στο τραπέζι οι κύκλοι συντονισμού. Σπάνε υπουργεία, καταργείται η αντιπροεδρία

Για δομικό ανασχηματισμό  «με τη συμμετοχή και εξωκοινοβουλευτικών» μίλησε το πρωί της Παρασκευής η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη προσδιορίζοντας με σχετική σαφήνεια και το χρόνο: μόλις ολοκληρωθεί η αναδόμηση του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου και αναμένεται να καταλήξει με την επιστροφή του Πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες είναι το ..σπάσιμο των μεγάλων υπουργείων, η κατάργηση της αντιπροεδρίας και η δημιουργία πέντε θεματικών κύκλων υπουργείων που θα συντονίζονται από υπουργούς παρά των Πρωθυπουργώ, οι οποίοι με την σειρά τους θα αποτελούν το μίνι συντονιστικό όργανο της κυβέρνησης.

Έτσι το υπερυπουργείο των Εσωτερικών θα σπάσει σε τέσσερα υπουργεία (Μεταναστευτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εσωτερικών), θα καταργηθεί η αντιπροεδρία της κυβέρνησης και θα δημιουργηθούν πέντε έως επτά θεματικοί κύκλοι υπουργείων στους οποίους θα υπάρχουν συντονιστές υπουργοί επικρατείας.

Σε αυτό το σενάριο που θεωρείται το επικρατέστερο, ο Νίκος Παππάς συζητείται να αναλάβει τον τομέα των επενδύσεων προκειμένου να συντονίζει το υπουργείο Ανάπτυξης και τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν την ευθύνη επενδύσεων στην Ελλάδα ή από το εξωτερικό, ο Γιάννης Δραγασάκης για τον κύκλο της Οικονομίας και της Κοινωνικής Πολιτικής, ο Πάνος Καμμένος ή ο Νίκος Κοτζιάς στον τομέα των Εξωτερικών και Άμυνας, η Όλγα Γεροβασίλη για τα θέματα που αφορούν την δημόσια διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και τα ΜΜΕ και ο Αλέκος Φλαμπουράρης τον συντονισμό των Μεγάλων Έργων.

O υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος αντιτίθεται σε  βασικές ιδιωτικοποιήσεις που ζητούν οι δανειστές, είναι μεταξύ των υπουργών που θα μπορούσαν να αντικατασταθούν όπως αναφέρει και εκτενές δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται κυβερνητικές πηγές.  Ο ίδιος με την ομιλία του  στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ  έθεσε ουσιαστικά εαυτόν εκτός κυβέρνησης ενώ και σήμερα επικαλούμενος αδιαθεσία δεν πήγε στο Ηilton στο προγραμματισμένο ραντεβού με τους επικεφαλής των Θεσμών και αντικείμενο συζήτησης τα ενεργειακά        

Πλήθος υπουργοποιήσιμων σε ένα σχήμα- μαμούθ

Ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι με το σπάσιμο υπουργείων θα μπορέσει να αυξήσει τον αριθμό των υπουργοποιήσιμων δημιουργώντας ένα σχήμα – μαμούθ όπου θα αξιοποιήσει αρκετούς νέους βουλευτές του κόμματος σε θέσεις υφυπουργών ή αναπληρωτών υπουργών μεταξύ των οποίων είναι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Σ. Φάμελλος, Θ. Βακή οι οποίοι συζητούνται θέτοντας για τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού ενώ ακούγονται και τα ονόματα των κ.κ. Συρμαλένιου, Παπαδόπουλου,Σαντορινιού, Αραχωβίτη και Ηγουμενίδη σε θέσεις υφυπουργών καθώς των Αλ. Τριανταφυλλίδη ο οποίος έχει διατελέσει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και της Ολ. Τελιγιορίδου από την Καστοριά.

Οι σταθερές αξίες

Σταθερές αξίες στο κυβερνητικό σχήμα ενόψει και της 2ης Αξιολόγησης είναι το Οικονομικό Επιτελείο (Τσακαλώτος, Χουλιαράκης) με ερωτηματικό για το μέλλον του Τρύφωνα Αλεξιάδη, καθώς και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με επικεφαλής τον Γ. Κατρούγκαλο.

Έκπληξη θα ήταν η τοποθέτηση του Ν. Φίλη στο υπουργείο Εργασίας αν και θεωρείται δεδομένο ότι θα αποχωρήσει από το υπουργείο Παιδείας για το οποίο προορίζεται εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος από την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Παράλληλα αναμένεται να αναβαθμιστεί σε υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης ο Χριστόφορος Βερναρδάκης ενώ αμετακίνητο από το υπουργείο Υγείας εμφανίζεται να είναι τόσο ο Αν Ξανθός όσο και ο Π. Πολάκης μετά την θέση που καταλάβανε στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν υπερισχύσει η προτίμηση του Π. Κουρουμπλή να πάει στο υπ. Υγείας.

Αμετακίνητος επίσης θα είναι και ο Πάνος Καμμένος και με τον Τ. Κουίκ και τα υπόλοιπα στελέχη των ΑΝΕΛΛ στην κυβέρνηση (Τσαρούχα Κόλια και Έλενα Κουντουρά)

Οι αλλαγές και οι νεοεισερχόμενοι

Με το σπάσιμο των υπουργείων συζητείται να υπουργοποιηθεί ο Φώτης Κουβέλης στο Εσωτερικών με αναπληρωτή τον Γ. Μπαλάφα ενώ για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναμένεται να παραμείνει ο Γ. Μουζάλας αν δεν μετακινηθεί στο Μαξίμου ως ειδικός συνεργάτης του Πρωθυπουργού για να αντικατασταθεί στο υπουργείο από τον Δ. Βίτσα.

Ο Νίκος Τόσκας αναμένεται να φύγει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπου αναζητείται εξωκοινοβουλευτικός για να τοποθετηθεί στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού. Δεν αποκλείεται όμως να δούμε και τον Π. Κουρουμπλή σε αυτό το υπουργείο αν και στο Μαξίμου συζητούνται μέχρι και ονόματα απόστρατων αξιωματικών της ελληνικής αστυνομίας για να αναλάβουν το πόστο.

Στο υπουργείο Οικονομίας όπως όλα δείχνουν θα φύγει ο Γ. Σταθάκης και αναμένεται να αναλάβει ο Γ. Χαρίτσης. Στο υπουργείο Εξωτερικών ή στο υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται να τοποθετηθεί ως αν. υπουργός η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αν και αρκετοί στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι δεν θα έχει θέση στο κυβερνητικό σχήμα μετά τον σάλο με τους πρώην ΠΑΣΟΚους που προκλήθηκε στο Συνέδριο.

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η απομάκρυνση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευ. Αποστόλου με ταυτόχρονη αναβάθμιση του Μ. Μπόλαρη, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα, και της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Σίας Αναγνωστοπούλου.

ΠΗΓΗ :thetoc.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close