Ποσά – μαμούθ έως 10 εκ. ευρώ καλούνται να επιστρέψουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις της Μαγνησίας

Ποσά – μαμούθ που κυμαίνονται από 5 έως 10 εκατομμύρια ευρώ καλούνται να επιστρέψουν στο Κράτος οι πέντε συνεταιριστικές οργανώσεις της Μαγνησίας, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωδικαστηρίου. Πρόκειται για απόφαση που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 2004 όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή, που άσκησε η Ελληνική Δημοκρατία, εναντίον απόφασης Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 1ης.3.2000, για τα καθεστώτα ενίσχυσης τα οποία έθεσε σε εφαρμογή η Ελλάδα με σκοπό τη ρύθμιση χρεών των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων κατά τα έτη 1992 – 1994. Η διαδικασία εκ μέρους της Επιτροπής άρχισε, κατόπιν εγγράφου καταγγελίας (20.11.1995), για την ενίσχυση που χορηγήθηκε στον γαλακτοκομικό συνεταιρισμό «ΑΓΝΟ». Με βάση το ιστορικό αυτό, η Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα την ανάκτηση των ενισχύσεων από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς , τις οποίες το Δικαστήριο, έκρινε ως παράνομες, έταξε δε προθεσμία δύο (2) μηνών εντός των οποίων, οι Ελληνικές Αρχές όφειλαν να προβούν σε ανάκτηση των παράνομων αυτών ενισχύσεων.

Έκτοτε πέρασαν 12 χρόνια και η απόφαση παρέμεινε στα συρτάρια, καθώς καμία από τις κυβερνήσεις που πέρασαν δεν ασχολήθηκε με το ζήτημα, με αποτέλεσμα να έχει δοθεί πλέον τελεσίγραφο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υλοποίησή της.

Η Ένωση Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου υπολογίζεται ότι θα πρέπει να επιστρέψει περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νικήτας Πρίντζος, ενώ για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αλμυρού το ποσό της επιστροφής έχει προσδιοριστεί στα 5,3 εκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Πρίντζος διαβεβαίωσε σήμερα ότι η ΕΒΟΛ δεν πρόκειται να κλείσει και ότι η διοίκηση της ΕΑΣ είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε μέσο για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Επίσης, ο κ. Πρίντζος ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη υποβληθεί 70 αιτήσεις για τις υποτροφίες σε 15 παιδιά αγροτών και κτηνοτρόφων από τα 20 χωριά – μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό της υποτροφίας για κάθε μήνα θα κυμαίνεται στα 400 ευρώ.
Οι αιτήσεις θα εξεταστούν από την ειδική Επιτροπή που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό.

ΠΗΓΗ : http://e-thessalia.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close