Δικαίωμά σου να καπνίζεις… δικαίωμα μου να αναπνέω.!

Ξέρω η μέρα για το κάπνισμα ήταν η 31 Μαϊου…
Όμως εγώ επειδή δεν πιστεύω στην καθιέρωση παγκόσμιων ημερών, θα σας μεταφέρω σήμερα λίγες κουβέντες για το κάπνισμα, που διάβασα κάπου και που πρέπει να τις έχουμε πάντα υπόψη μας και όχι μόνο την ημέρα που έχει οριστεί για τους καπνιστές!

Το κάπνισμα είναι σήμερα ο πλέον τεκμηριωμένος και ευρέως διαδεδομένος καρκινογόνος παράγοντας διεθνώς. Τουλάχιστον 60 χημικά στοιχεία που αλλοιώνουν το DNA έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια στο τσιγάρο, η χρήση του οποίου έχει συχετισθεί με 15 διαφορετικές μορφές καρκίνου.

Οι περισσότεροι καπνιστές ισχυρίζονται ότι ελάχιστα τσιγάρα την ημέρα κάνουν καλό, γιατί καθαρίζουν όπως λένε τους πνεύμονες, προφυλάσσουν από ασθένειες, όπως το Αλτσχάϊμερ και συμβάλλουν στη διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους.
Οι λιγότερο …διαβασμένοι εξηγούν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα τοξικά που εισπνέουμε καθημερινά είναι πιο επικίνδυνα από τον καπνό του τσιγάρου. Ότι το τσιγάρο βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, σημειώνουν και επιμένουν ότι το κάπνισμα τους βοηθά να μειώσουν το στρες. Μάλιστα λένε ότι είναι προτιμότερο να καπνίζεις, παρά να …χαπακώνεσαι με ηρεμιστικά και αντικαταθλιπτικά!

Ενδιαφέρουσες απόψεις που υιοθετούν αρκετοί καπνιστές, οι οποίοι υποστηρίζουν σθεναρά την επιλογή τους να καπνίζουν χαρακτηρίζοντάς την …απόλαυση!!
Άλλοι συμμερίζονται αυτές τις απόψεις, κυρίως για να δικαιολογήσουν στον εαυτό τους γιατί συνεχίζουν να καπνίζουν. Υπάρχει και μια άλλη ομάδα καπνιστών. Αυτοί που γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους, αισθάνονται εξαρτημένοι, θέλουν να κόψουν το τσιγάρο, αλλά δεν τα καταφέρνουν…

Το ξέρετε ότι ο καπνός του τσιγάρου ταξιδεύει μαζί σας… στο σπίτι? Μπορεί να μην είστε καπνιστής, αλλά τον καπνό των συναδέλφων σας δεν τον έχετε καπνίσει μόνο εσείς, αλλά τα ρούχα σας, τα οποία μεταφέρουν όχι μόνο τη δυσάρεστη οσμή αλλά και τη νικοτίνη, η οποία ανιχνεύθηκε στη σκόνη σε σπίτια μη καπνιστών.
Ακόμα και γονείς που καπνίζουν στο μπαλκόνι για να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τον καπνό του τσιγάρου, δεν το καταφέρνουν… απόλυτα! Στην Αμερική βρέθηκε ότι τα παιδιά τους έχουν οκτώ φορές μεγαλύτερη ποσότητα νικοτίνης στον οργανισμό τους από τα παιδιά των μη καπνιστών.

Έξι φορές πιο μολυσμένος είναι ο καπνός που εισπνέει ένας μη καπνιστής μέσα σε ένα μεγάλο εστιατόριο απ’ ό,τι αν παρέμενε τις ίδιες ώρες στο πεζοδρόμιο ενός πολυσύχναστου αυτοκινητόδρομου.

Το παθητικό κάπνισμα αποτελεί την τρίτη κατά σειρά αιτία θανάτου η οποία μπορεί να αποφευχθεί.

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι και το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται αποδειγμένα για καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα, ακόμη και σε μη καπνιστές. Πρόσφατα οι επιστήμονες απέδειξαν ότι το παθητικό κάπνισμα σκοτώνει και το …μυαλό. Ερευνητές των πανεπιστημίων Κέϊμπριτζ και Μίτσιγκαν μέτρησαν τα επίπεδα νικοτίνης, σε δείγμα σάλιου από 5.000 μη καπνίζοντες πάνω από 50 ετών. Όλοι μελετήθηκαν και με νευροψυχολογικά τεστ για να εκτιμηθούν οι ικανότητες απομνημόνευσης υπολογισμών και ευφράδειας. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι παθητικοί καπνιστές είχαν 44% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα άνοιας, κακής μνήμης και γνωστικών δυσλειτουργιών στο μέλλον.
Τα ευρήματα δεν αφορούσαν μόνον τους πρώην καπνιστές που συμμετείχαν στη μελέτη, αλλά και όσους δεν είχαν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους, αλλά περνούσαν αρκετές ώρες σε χώρους όπου υπήρχαν καπνιστές. Η εξήγηση που δόθηκε είναι ότι το παθητικό κάπνισμα καταστρέφει τα αγγεία, τα οποία με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων που σχετίζονται με τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και κατ’ επέκταση της μνήμης.

ΟΤΑΝ ΚΟΨΕΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
1) Σε 20 λεπτά: Μειώνονται η πίεση του αίματος και οι σφυγμοί.
2) Σε 8 ώρες: Το μονοξείδιο του άνθρακα στο αίμα πέφτει σε κανονικά επίπεδα. Το οξυγόνο αυξάνεται.
3) Σε 24 ώρες: Μειώνεται η πιθανότητα καρδιακής προσβολής.
4) Σε 48 ώρες: Ενδυναμώνει η γεύση και η όσφρηση.
5) Σε 72 ώρες: Η αναπνοή αρχίζει να λειτουργεί ομαλότερα. Αυξάνεται η χωρητικότητα των πνευμόνων.
6) Από 2 εβδομάδες έως 3 μήνες: Η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται. Το περπάτημα γίνεται ευκολότερο. Η λειτουργία των πνευμόνων αυξάνεται κατά 30%.

7) Από 1 έως 9 μήνες: σταματάει ο βήχας και η κούραση. Η αναπνοή διαρκεί περισσότερο. Αρχίζει η ανάπλαση του ενδοθηλίου των βρόγχων.
8) Μετά από 5 χρόνια: Ο θάνατος από καρκίνο του πνεύμονα στο μέσο καπνιστή (ένα πακέτο την ημέρα) μειώνεται (κατά 50%) από 137 ανά 100.000 σε 72 ανά 100.000.
9) Μετά από 10 χρόνια: Οι προκαρκινικές κυψέλες αντικαθίστανται. Οι πιθανότητες εμφάνισης άλλων καρκίνων στόματος, λάρυγγα, οισοφάγου) και κύστεων (νεφρών και παγκρέατος) μειώνονται.

Ελπίζω να σας έπεισα φίλοι καπνιστές και να πάρετε στα σοβαρά την απόφασή σας να δώσετε υγεία μα και ποιότητα στη ζωή σας!!

Η ανάρτησή μου αυτή είναι για σένα φίλε, που δεν μ’ ακούς… και γελάς όταν σου λέω ότι πρέπει να κόψεις το κάπνισμα…. :)))

ΠΗΓΗ : http://marianaonice.blogspot.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close