To κρυφό σχέδιο του Σόιμπλε και τα «πανηγύρια» του Μαξίμου

Tο κακό σενάριο με την παρουσία του ΔΝΤ, το χειρότερο με την αποχώρηση του Ταμείου και στο βάθος η επαναφορά του εφιάλτη του 2010.

Οι «χρησμοί» του Σόιμπλε για το τι θα σημάνει μια απόφαση του ΔΝΤ να μην μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα οδηγούν το Μαξίμου και κυβερνητικά στελέχη σε «ενδιαφέρουσες» ερμηνείες και υποθέσεις για το «αύριο» της αξιολόγησης και του χρηματοδοτικού προγράμματος.

Η διευκρίνιση από τον εκπρόσωπο του Σόιμπλε ότι αν το ΔΝΤ αποχωρήσει η γερμανική βουλή θα κληθεί να απαντήσει για τη συνέχιση του υφιστάμενου τρίτου προγράμματος δεν άλλαξε την ουσία της παρέμβασης του γερμανού ΥΠΟΙΚ. Αν το ΔΝΤ αποφασίσει να φύγει το ισχύον τρίτο μνημόνιο θα μπει στον πάγο και η γερμανική βουλή – πιθανόν να την ακολουθήσουν και άλλες – θα συνέλθει για να αποφασίσει αν θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας.Σημειωτέον η πλειοψηφία των γερμανών βουλευτών  ενέκριναν τα προηγούμενα μνημόνια με την αυστηρή προϋποθεση συμμετοχής του ΔΝΤ!  Το Βερολίνο ξεκαθαρίζει και σε Αθήνα και σε Βρυξέλλες πως η μη συμμετοχή του ΔΝΤ θα συνιστούσε «σημαντική αλλαγή» του προγράμματος. Και καλεί την Κομισιόν να απαντήσει στο ερώτημα πως θα μπορέσει να διασφαλίσει την εφαρμογή του προγράμματος αν το ΔΝΤ φύγει και κληθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης ESM να παίξει το ρόλο του.

Η «ντρίπλα» Σόιμπλε εξανάγκασε την Κομισιόν να θυμίσει σήμερα πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα προβλέπεται από τη συνθήκη δημιουργίας και λειτουργίας του ESM.

Η Αθήνα πάντως θεωρεί πως η «αντικατάσταση» του ΔΝΤ από τον ESM συνιστά τεχνικό θέμα. Κυβερνητικά στελέχη λένε πως αν δεν υπάρξουν νέα μέτρα αλλά απλώς τροποποιηθεί η συμφωνία (σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ) δεν προκύπτει σε νέα συμφωνία-μνημόνιο και έτσι η γερμανική Βουλή θα εγκρίνει απλά την τροποποίηση. Επιπροσθέτως σε non paper του Μαξίμου αναφέρεται πως η αποχώρηση του ΔΝΤ θα σημάνει άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς μέτρα. Υποστηρίζεται δε ότι αυτό είναι και το πνεύμα των τοποθετήσεων Σόιμπλε ο οποίος υποχωρεί από την πάγια θέση του για παραμονή του ΔΝΤ και προσχωρεί στην πάγια  θέση της κυβέρνησης ότι η ευρωζώνη έχει επαρκές πλαίσιο για να λειτουργήσει το ελληνικό πρόγραμμα.

«Για πρώτη φορά, δημόσια, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχεται ότι ‘‘η Ευρωζώνη έχει τα εργαλεία να στηρίξει την Ελλάδα και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ’’. Άποψη που υποστηρίζει δύο χρόνια τώρα η Ελλάδα» αναφέρουν στην κυβέρνηση, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του γερμανού  ΥΠΟΙΚ.

Στο πλαίσιο αυτό, το Μαξίμου δηλώνει πως «αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει άμεσα χωρίς νέα μέτρα, καθώς σήμερα η αντίθεση είναι δομική ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ».  Στην ανάλυση τους οι κυβερνητικές πηγές δεν περιέλαβαν την διευκρίνιση της Κομισιόν πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται στην συνθήκη γέννησης του ESM.

Μόνο που αυτήν την φορά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πίσω από τις δηλώσεις του προειδοποιεί την Αθήνα ότι μία πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα θα φέρει νέο μνημόνιο ενώ οι αναφορές του στην συνολική επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου αφήνουν ένα μικρό παράθυρο στην επαναφορά του εφιαλτικού διλήμματος που τέθηκε το 2010, το 2011 αλλά και το 2015 για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη με την πρόταση του Β. Σόιμπλε προς τον Ευ, Βενιζέλο πριν από έξι χρόνια να λάβει η Ελλάδα ένα ποσό της τάξης των 50 δις. ευρώ και να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

Τι είπε ο Β. Σόϊμπλε

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο Σόιμπλε δηλώνει ότι εάν τελικώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να υπάρξει λύση από την Ευρώπη και τον ESM, υπογραμμίζοντας ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις και έγκριση του νέου σχεδίου από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Οπως είπε «αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις από όλους, τότε θα πρέπει να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα». «Το τωρινό πρόγραμμα για την Ελλάδα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να διασφαλίσουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα για ποιο λόγο η ευρωζώνη, αντί να διαιωνίζεται η αντιπαράθεση με το ΔΝΤ, δεν συνεχίζει μόνη της το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα ο Β. Σόιμπλε απάντησε: «Σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε μια δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, όπως είχαμε προτείνει ήδη στην αρχή της ελληνικής κρίσης η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλλουν όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά».

Τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών

Μέχρι πρότινος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έθετε ως απαράβατο όρο την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και προέτασσε την συμφωνία που έχει γίνει στο γερμανικό κοινοβούλιο για να συμμετέχει το Ταμείο στην Ελλάδα.

Ενόψει γερμανικών εκλογών όμως, ο Β. Σόιμπλε αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα όπως έχει αφήσει να εννοηθεί και η Αθήνα με στόχο να αποχωρήσει ένας εταίρος που πιέζει ασφυκτικά για μείωση του ελληνικού χρέους ενώ παράλληλα ζητά την περιγραφή μέτρων για μετά το 2018 από τώρα ακόμα και για πλεονάσματα 1,5%. Σύμφωνα με πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές ο Σόιμπλε ως εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ δεν θέλει να προσδιοριστούν από τώρα τα μέτρα στην Ελλάδα για μετά το 2018 όπως επίσης και δεν θέλει να περιγραφούν πρωτοβουλίες που θα σηματοδοτούσαν την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε εξ άλλου και ο Μαλτέζος υπουργός Οικονομικών ο οποίος δήλωσε ότι η Μάλτα δανείζεται για να δανείσει την Ελλάδα οπότε δεν θα συμφωνήσει στην περικοπή του ελληνικού χρέους. Απευθυνόμενος ουσιαστικά στους γερμανούς πολίτες και με βάση την προεκλογική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Γερμανία ο Β. Σόιμπλε άλλαξε στάση απέναντι στο ΔΝΤ σκληραίνοντας παράλληλα την στάση προς την Ελλάδα.

Όπως σημειώνουν εγχώριοι οικονομικοί παράγοντες, ο Β. Σόμπλε έδειξε ότι η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει τον σκληρό δρόμο της προσαρμογής με την παρουσία του ΔΝΤ, αλλά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το Ταμείο δυσκολεύει τα πράγματα για την Αθήνα αφού θα οδηγηθεί σε αναδιαπραγμάτευση και έγκριση νέου Μνημονίου αυτήν την φορά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που θα ζητήσουν νέες εγγυήσεις για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Ουσιαστικά ανοίγει με αυτόν τον τρόπο τον δρόμο για την συμφωνία δεκαετούς διάρκειας με πλεονάσματα της τάξης του 3,5% με και την επιβολή σκληρών μέτρων στην ελληνική κοινωνία. Αναφερόμενος στην επιλογή της Ελλάδας το 2015 να παραμείνει στο ευρώ και τονίζοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα ο Β. Σόιμπλε αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για την επαναφορά του εφιαλτικού σεναρίου αφού η σκληρότητα των μέτρων που θα επιβληθούν πιθανά να θέσουν εκ νέου το δίλλημα της εφαρμογής του Μνημονίου ή της αποχώρησης της χώρας από την ευρωζώνη.

Τι είχε αποκαλύψει ο Ευ. Βενιζέλος για την πρόταση Σόϊμπλε το 2011

Τον Φεβρουάριο του 2016 ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα όσα είχε πει ο κ. Σόιμπλε στο Αμβούργο σχετικά με την πρόταση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ που διατύπωσε το 2011 προς τον τότε Έλληνα υπουργό οικονομικών, είχε περιγράψει με δραματικούς τόνους το περιεχόμενο της:

«Έχω πολλές φορές αναφερθεί στην πρόταση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ που μου διατύπωσε ο κ. Σόιμπλε το Σεπτέμβριο του 2011 στο Βρόσκλαβ στο περιθώριο της άτυπης συνόδου του Eurogroup και του Ecofin που οργάνωσε η πολωνική προεδρία της ΕΕ με τη συμμετοχή και του τότε υπουργού οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τ. Γκάιντνερ….Προφανώς και απέρριψα αμέσως την πρόταση εξόδου από το ευρώ που θα οδηγούσε στην επάνοδο σε μια δραχμή που θα έμπαινε σε περιδίνηση αλλεπάλληλων υποτιμήσεων με αντίστοιχη μείωση του πραγματικού εισοδήματος και του επιπέδου  ζωής την Ελλήνων και των Ελληνίδων.

Η μείωση δεν θα ήταν τότε της τάξης του 30 αλλά του 70%.Η πρόταση συνεπαγόταν επιβολή αυστηρών capital controls, μετατροπή των καταθέσεων από ευρώ σε υποτιμημένες δραχμές με εξαίρεση ποσά έως περίπου  3.000 ευρώ. Μια τέτοια νομισματική μεταβολή θα σήμαινε επίσης ανεξέλεγκτη διόγκωση του δημόσιου χρέους που οφειλόταν σε ευρώ ως ποσοστού επί του ΑΕΠ, καθώς και  του κόστους  εξυπηρέτησής  του  σε  όρους  νέου  εθνικού  νομίσματος. Διόγκωση που θα εξουδετέρωνε εκ προοιμίου το όφελος από το  ονομαστικό κούρεμα και την αναδιάρθρωση που πετύχαμε το 2012. Θα είχε επίσης ανεξέλεγκτες επιπτώσεις για το ελληνικό τραπεζικό και κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα.

Η δε προσφερόμενη στήριξη είχε τη μορφή, πρώτον, ανθρωπιστικής βοήθειας για τρόφιμα καύσιμα και φάρμακα καθώς η Ελλάδα θα είχε αποκλειστεί από τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές. Θα είχε, δεύτερον, τη μορφή των ούτως ή άλλως δεδομένων ευρωπαϊκών κονδυλίων ( ΕΣΠΑ κοκ ).  Και, τρίτον, τη μορφή επενδύσεων με την έννοια της εύκολης εξαγοράς του ελληνικού εθνικού πλούτου από ξένα funds ή ελληνικά συμφέροντα που θα διέθεταν ευρώ εκτός Ελλάδος. Δηλαδή, όπως έλεγα, από αυτούς που  είχαν «τις ζημιές μέσα και τα λεφτά έξω».

Handelsblatt: Κίνηση τακτικής οι δηλώσεις Σόιμπλε

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επιχειρεί με ανάλυση στην ηλεκτρονική της έκδοση να αποκωδικοποιήσει τους λόγους που ώθησαν τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να κάνει τις επίμαχες δηλώσεις.

Ο αρθρογράφος αμφιβάλλει ότι ο Β. Σόιμπλε «προβαίνει απερίσκεπτα σε μια τέτοια δήλωση» και επικαλείται υψηλόβαθμο εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος επισήμανε ότι «βεβαίως ο Σόιμπλε, κάνοντας μια τέτοια δήλωση, έχει πάντα κάποια σκέψη στο πίσω μέρος του μυαλού του».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι ενδεχόμενη αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης εν μέσω προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία «θα ήταν εφιάλτης» για τους Χριστιανοδημοκράτες της Άγγελα Μέρκελ, και σημειώνει ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι ποντάρουν να υπάρξει τον Απρίλιο ή το αργότερο τον Ιούνιο συμφωνία με το ΔΝΤ για τις προϋποθέσεις συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Ήδη αυτό θα είναι δύσκολη υπόθεση για τον Σόιμπλε, καθώς το ΔΝΤ θέλει να παράσχει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, κάτι που απορρίπτει όμως κατηγορηματικά η γερμανική κυβέρνηση».

Ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ θα ήταν «το σοβαρότερο όλων των πιθανών ατυχημάτων για το Βερολίνο», σχολιάζει το δημοσίευμα, καθώς τότε θα έπρεπε η γερμανική βουλή να ψηφίσει εκ νέου για το ελληνικό πρόγραμμα, με την επίτευξη πλειοψηφίας να είναι «υπερβολικά αβέβαιη» εντός της ΚΟ των χριστιανικών κομμάτων. Επιπλέον μια τέτοια ψηφοφορία λίγους μήνες πριν τις εκλογές θα ήταν η «ιδανική πάσα» για το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα AfD. «Αυτή την ψηφοφορία δεν τη θέλει κανείς, ούτε ο Σόιμπλε», σημειώνουν γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι, επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι προ πολλού θιασώτης της ιδέας να καθιερωθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης που να λειτουργεί χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ, «βεβαιότατα τώρα δεν είναι η στιγμή για κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, «αυτό το γνωρίζει και το Σόιμπλε. Γι’ αυτό οι δηλώσεις του έχουν μάλλον χαρακτήρα τακτικής. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έστειλε έτσι ένα μήνυμα στην Ελλάδα: Δώστε τα όλα, εφαρμόστε τους όρους λιτότητας, διότι χωρίς το ΔΝΤ θα καταφύγουμε σε πολύ σκληρότερα μέτρα. Και έστειλε και μήνυμα στους δικούς του ανθρώπους: Αν θέλουμε να αποτρέψουμε μια εφιαλτική ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ λίγο πριν τις εκλογές, πρέπει τους προσεχείς μήνες να συμφωνήσουμε με το ΔΝΤ – και σε αυτή τη διαδικασία να κάνουμε και υποχωρήσεις».

ΠΗΓΗ : thetoc.gr

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “To κρυφό σχέδιο του Σόιμπλε και τα «πανηγύρια» του Μαξίμου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close