Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: «Δεν ετοιμάζεται καμία ελάφρυνση χρέους»

Επιμένει στη σκληρή στάση του στο ζήτημα του ελληνικού χρέους το Βερολίνο, με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να διαψεύδει αργά το βράδυ της Πέμπτης δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt περί δημιουργίας «πακέτου» μέτρων ανακούφισης από τους θεσμούς.

Σε ανακοίνωση που εστάλη στο πρακτορείο Reuters, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για το εάν είναι ή όχι απαραίτητη η ελάφρυνση του χρέους θα ληφθεί το 2018.

«Καμία ελάφρυνση δεν ετοιμάζεται. Όσον αφορά σε πιθανά μέτρα για το χρέος, καταλήξαμε σε μία ξεκάθαρη συμφωνία στο ανακοινωθέν του Eurogroup, τον Μάιο του 2016. Σύμφωνα με αυτήν, μετά από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα εξεταστεί κατά πόσο μέτρα για το χρέος είναι αναγκαία» ανέφερε η εν λόγω γραπτή δήλωση, που παράλληλα τόνισε ότι «αυτό εξακολουθεί να ισχύει».

Τι έλεγε το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας 

Νωρίτερα σήμερα, πηγές δήλωναν στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) ετοίμαζαν δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, κεντρικό σημείο της πρότασης είναι μία ανταλλαγή χρέους, κατά την οποία ο ESM θα εξαγόραζε 13 δισ. ευρώ από δάνεια που οφείλει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), χρησιμοποιώντας κεφάλαια που προορίζονται για το ελληνικό πρόγραμμα και τα οποία έχουν μείνει αναξιοποίητα. Ο ESM θα προσέφερε χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη διάρκεια, παρέχοντας σημαντική ελάφρυνση στην Αθήνα.

Σε πρώτο στάδιο, η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη με την ιδέα, σύμφωνα με πληροφόρηση της Handelsblatt. Το Βερολίνο εξετάζει την εν λόγω πρόταση ως μία επιλογή ανάμεσα σε διάφορες εναλλακτικές, αλλά η απόφαση δεν θα ληφθεί μέχρι να λήξει το τρέχον πρόγραμμα, δηλαδή στα μέσα του 2018.

Προς το παρόν, όπως σημειώνεται, το Βερολίνο θέλει να επικεντρωθεί στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης και στις συνθήκες, τις οποίες η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει, σύμφωνα με γερμανικές κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα.

Άλλωστε, οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν και άλλα μέτρα. Μία επιλογή είναι η επιμήκυνση λήξης του ελληνικού χρέους κατά 10 – 15 χρόνια. Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν επίσης να επιστρέψουν στην Αθήνα τα κέρδη που έχουν αποκομίσει από τα ελληνικά ομόλογα.

Η εφημερίδα αναφέρεται και στην ξεκάθαρη στάση του ΔΝΤ, σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, το Ταμείο εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα με διάρκεια ενός έτους.

Ενόψει πάντως των συζητήσεων που γίνονται με στόχο να ξεπεραστεί η διελκυστίνδα μεταξύ της ευρωζώνης και του ΔΝΤ και να σκιαγραφηθούν οι παρεμβάσεις στο χρέος στο πλαίσιο της «συνολικής συμφωνίας» Ελλάδας – δανειστών, ο εκπρόσωπος τύπου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Wolfgang Proissl έστειλε το μήνυμα ότι «το εάν και σε ποιο βαθμό όλο αυτό οδηγήσει στο τέλος σε ελαφρύνσεις, δεν είναι κάτι που βλέπουμε στον ορίζοντα».

ΠΗΓΗ : ethnos.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close