10+2 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Μάρτιο

#1 Flip moments

ektheseis-ina-flip-moments

Μετατρέποντας τα καρέ σε βασικό εργαλείο εικαστικής αφήγησης, η Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου επιχειρεί την αποτύπωση μιας εικαστικής σεκάνς –κάτι που μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε στην νέα της ατομική έκθεση με μια σειρά από έργα ζωγραφικής με μολύβι. Από την πρώτη του μηνός, στην γκαλερί Genesis, η πρωτότυπη αφήγηση της καλλιτέχνιδας συνδυάζει την άνεση του στατικού (ιδανικού για παρατήρηση) αλλά και τη δυναμική μιας αδιόρατης κίνησης, γεννώντας συναισθηματικές φορτίσεις και συνειρμούς.

i Χαρίτος 35, Κολωνάκι, 2117100566, 1-24/3, Τρ-Τετ. Παρ.: 11.30 π.μ.-9.30 μ.μ., Πέμ. & Σάβ.: 11.30 π.μ.-3.30 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.

#2 Cruel tutelage

skliri-didaxi-paradokson-sumbolismon

Μια σειρά μοντέρνων γλυπτών από τον Αντώνη Χαλυβίδη έρχεται στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, από την πρώτη Μαρτίου. Βιομηχανικές μορφολογίες που στέκονται πέρα από την χρηστική τους διάσταση συγκεντρώνονται και φέρνουν τη δεύτερη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη, ο οποίος αναζητά διαρκώς νέα τροφοδότηση στη δημιουργικότητά του μέσα από καινπούργιες προσλαμβάνουσες, ακολουθώντας συμβολισμούς και δυναμικές αποτυπώσεις του στατικού.

i Γλύκωνος 4, 2107213938, 1/3-14/4, Τρ.-Παρ.: 11 π.μ.-2.30 μ.μ. & 6-9 μ.μ., Σάβ.: 11 π.μ.-2.30 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.

#3 Στην καρδιά του Μάη του ΄68

ektheseis-tou-mina-philip-grass

Ένας από τους φωτογράφους που είχαν βρεθεί στην πρώτη γραμμή των γεγονότων στον Μάη του ΄68 ήταν ο Φίλιπ Γκρα, που μάλιστα μέχρι το τέλος της ζωής του κράτησε σαν πάγιο πυρήνα της φωτογραφικής (και συνειδησιακής) οπτικής του τον ρεαλισμό , πέρα από ελιτισμούς. Σαράντα τρεις φωτογραφίες από την κομβική εκείνη περίοδο για την Γαλλία έρχονται στο Καφέ του Γαλλικού Ινστιτούτου (από 1/3) και αποτυπώνουν, πέρα από τη στιγμή και τη χειρονομία, το σύμβολο και το νόημα που αυτά έκρυβαν.

i Σίνα 31, Κολωνάκι, 2103398600, 1-29/3, Δευτ.-Παρ.: 9 π.μ.-8 μ.μ., Σάβ.: 9 π.μ.-3 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.

#4 Towards New Horizons

state-of-concept-egkainia-ebdomadas

Από πρώιμες ταινίες του Walt Disney και ντοκιμαντέρ της μεταπολεμικής περιόδου από την Μεγάλη Βρετανία μέχρι τα έργα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, οι αναφορές που συναντά κανείς στην κινηματογραφική δουλειά της Λουκίας Αλαβάνου είναι ετερογενείς, ενόσω το συνολικό αποτέλεσμα βρίσκει επεκτάσεις στην ελληνική πραγματικότητα και στην αντιδιαστολή αυτής με την εικόνα της Δύσης. Ένα μπριφ από την εικαστική της πορεία μαζί με ένα κομμάτι από το νέο της σινε-project κάνουν στάση στο artist-run space State of Concept, από τις 2 του μηνός (7 μ.μ.), δίνοντας μία γεύση από την νέα της εικαστική ενότητα –δύο εικαστικά φιλμ με 3D στερεοσκοπικά πλάνα εικονικής πραγματικότητας.

i Τούσα Μπότσαρη 19, Κουκάκι, 2130318576, 2/3-28/4, Τετ.-Παρ.: 4.30-8.30 μ.μ., Σάβ.: 12 μ. – 5 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.

#5 Dancing in the Light 2

dancing-light-2

Μία μπαλαρίνα, χορογράφος και γλύπτρια, από τη μία, κι ένας θεατρικός διευθυντής, ηθοποιός και φωτογράφος, από την άλλη. Η μία επιχειρεί μέσα από τα «λικνίζοντα» γλυπτά της να συλλάβει την ένταση του χορού, ενώ ο άλλος να εγείρει ερωτήματα στον θεατή. Και οι δυο τους, η Καλλιόπη Βενιέρη και ο Σκωτσέζος Vincent Guy (ή αλλιώς το δίδυμο VENIVINCE) έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς τον χορό και έρχονται στον χώρο Contemporary Space Athens, από τις 3 Μαρτίου (7 μ.μ.).Φωτογραφικά έργα επεξεργασμένα, γλυπτά, φωτογραφίες από τη σκοτσέζικη ύπαιθρο και ένα ντοκιμαντέρ συνδυάζονται σε μία ιδιαίτερη αφήγηση με διαφορετικές προσλαμβάνουσες.

i Μητροπόλεως 74, 2103428511, 3-24/3, Τετ.-Κυρ.: 2-9 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.

#6 Ταξίδια στην Ελλάδα (15ος-19ος αιώνας)

Finopoulos-1140X530_inner

Πώς αποτυπώνεται ανά τους αιώνες το ταξίδι και η εξερεύνηση μέσα από τα τεκμήρια των εξερευνητών; Η Συλλογή Ευστάθιου I. Φινόπουλου, που είναι απόκτημα τουΜουσείο Μπενάκη και λειτουργεί με την εποπτεία του συλλέκτη, ανοίγει τις πόρτες της στο ευρύ κοινό από τις 6 του Μάρτη (8 μ.μ.). Επικεντρωμένη στο φαινόμενο του περιηγητισμού και στη μακρά συλλεκτική και ερευνητική δραστηριότητα του Ευστάθιου Φινόπουλου, η πλούσια συλλογή από σπάνιες εκδόσεις, χειρόγραφους χάρτες, λυτά χαρακτικά και ζωγραφικά έργα, καθώς και σημαντικά ιστορικά τεκμήρια, αρχειακό υλικό κ.ά. αποτυπώνει την έλξη για τον άγνωστο, φτάνοντας μέχρι τους νεότερους χρόνους.

i Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου 210 3453111, 6/3-29/4, Τετ., Παρ.: 10 π.μ.-6 μ.μ., Πέμ., Σάβ.: 10 π.μ.-12 π.μ., Κυρ.: 10 π.μ.-4 μ.μ., Γενική είσοδος: € 7, μειωμένο εισιτ.: €5.

#7 A Journey through Time

ektheseis-martiou

Στα πλαίσια αναζήτησης νέων καλλιτεχνών, η γκαλερί Ίρις- Μαρίζα Φασιανούφιλοξενεί από τις 8 του μήνα (8 μ.μ.) την έκθεση ζωγραφικής των Αμάντα Γκαλάλ και Τάρα Ντίνιτς –δύο νέων εικαστικών που εμπνέονται από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, τη μυθολογία της χώρας, τα βυζαντινά μωσαϊκά και την αιγυπτιακή κουλτούρα. Η Αμάντα Γκαλάλ είναι από Ελλάδα και Αίγυπτο ενώ η Τάρα Ντίνιτς από Βρετανία και Σερβία, ενόσω και οι δύο καλλιτέχνιδες βρίσκουν κοινές αναφορές στο παρελθόν και το εμπλουτίζουν με νέες οπτικές.

i Αντήνορος 12, 2107241580, 8/3-5/4, Τρ-Παρ.: 12-3 μ.μ. & 5-8 μ.μ., Σάβ.: 12-3 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.

#8 Back to Black

kartalos-egkainia

Με βασική θεματολογία την αποτύπωση του πορτρέτου, η νέα ατομική έκθεση της Μαρίνας Κροντηρά έρχεται στην αίθουσα τέχνης αγκάθι – κartάλος και αποτυπώνει την επιστροφή της εικαστικού στο μαύρο και πιο συγκεκριμένα σε έργα με μελάνι σε χαρτί. Από τις 10 Μαρτίου (12 μ), η ενότητα από την τελευταία εξάμηνη δημιουργική ατζέντα της καλλιτέχνιδας ανοίγεται στο ευρύ κοινό και αποτυπώνει με μία εξπρεσιονιστική τάση μορφές, υπαινισσόμενη πιο σύνθετους κοινωνικούς προβληματισμούς.

i Μηθύμνης 12 και Επτανήσου, Κυψέλη, 210864025, 10-24/3, Δευτ.-Παρ.: 11.30 π.μ.-1 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.

#9 Χριστιάνα Σούλου

soulou-xristiana

Τα τελευταία χρόνια, τα έργα της έχουν ταξιδέψει στα μουσεία Kölnischer Kunstverein Κολωνία, στο BALTIC Centre for Contemporary Art, Gateshead της Αγγλίας ενώ έχει συμμετάσχει και στην 55η Μπιενάλε Βενετίας. Η Χριστιάνα Σούλου έχει επιδείξει μία πρακτική σχεδίου που απέχει από επιρροές, εκφράζοντας έναν sui generis εικαστικό λόγο με επεκτάσεις πάνω στο (σαιξπηρικό;) δίπολα του θανάτου και του έρωτα –άκρως αντιθετικό ή μήπως αλληλοσυμπληρούμενο σε βαθμό ταυτολογίας; Σαράντα έργα της εικαστικού (σχέδια και ακουαρέλες με φιγούρες) έρχονται από τις 15 του μηνός (8 μ.μ.) στο νεοκλασικό της Bernier/Eliades, εμπλέκοντας αναφορές από την «Ψυχή και Χορός» του Paul Valéry καθώς και την αποκαλυπτική δυναμική του προσωπείου, όπως αυτό εκφράστηκε ως έννοια στο έργο του Roland Barthes.

i Επταχάλκου, 11, Θησείο, 2103413936, 15/3-2/5, Τρ.-Παρ.: 10.30 π.μ.-6.30 μ.μ., Σάβ: 12 μ-4 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.

#10 Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο

boissonnas4

Ένα δεύτερο εικαστικό ραντεβού δίνεται αυτό το μήνα στο Μουσείο Μπενάκη, με τη φωτογραφική έκθεση του Ελβετού Frédéric Boissonnas να ξεκινά στις 22 Μαρτίου.Το 1929, αφού προσκλήθηκε στην Αίγυπτο από τον Βασιλιά Φουάντ Α΄, βρέθηκε στην περιοχή για να πάρει φωτογραφίες που θα δημιουργούσαν μια πολυτελή έκδοση με τίτλο «Αίγυπτος». Μετά από μερικά χρόνια επέστρεψε για να ολοκληρώσει το ταξίδι, όπου και τόλμησε μια φωτογραφική αποστολή προς το Όρος Σινά, ακολουθώντας τη διαδρομή των Ισραηλιτών έτσι όπως καταγράφεται στη βιβλική «Έξοδο». Συγκεντρώνοντας έργα από τις δύο αυτές ενότητες, η έκθεση θίγει ζητήματα γύρω από την εικόνα του νεοσύστατου αιγυπτιακού κράτους και την αντιδιαστολή με την προσωπική εμπειρία του φωτογράφου στην έρημο του Σινά.

i Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου 210 3453111, 22/3-20/5, Τετ., Παρ.: 10 π.μ.-6 μ.μ., Πέμ., Σάβ.: 10 π.μ.-12 π.μ., Κυρ.: 10 π.μ.-4 μ.μ., Γενική είσοδος: € 7, μειωμένο εισιτ.: €5.

#11 Ελευσίνα. Τα μεγάλα μυστήρια

acropolismain

Τελετουργικά σκεύη όπως κέρνοι, πλημοχόες και θυμια­τήρια μαζί με μνημεία του Ιεροφάντη και του Δαδούχου καθώς και το εμβληματικό άγαλμα της Φεύγουσας Περσεφόνης κάνουν στάση στο Μουσείο Ακρόπολης, για όλο τον μήνα του Μαρτίου. Ευρήματα της πιο ιερής πόλης της αρχαιότητας, της Ελευσίνας μαζί με αντικείμενα από το Ελευσίνιο της Αθήνας αλλά και την Ιερά Οδό, από το μέρος δηλαδή όπου ξεκινούσε (σύμφωνα με τις καταγραφές, η πανηγυρική πομπή) στήνουν συνολικά ένα ιδανικό περιβάλλον μύησης στα αρχαία τελετουργικά και τον μυστικισμό που αυτά εμπεριείχαν.

i Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, 210 9000900, έως 31/5, Δευτ.- Πέμ.: 9 π.μ.-5 μ.μ., Παρ.: 9 π.μ.-10 μ.μ., Σάβ.-Κυρ.: 9 π.μ.-8 μ.μ., Γενική είσοδος: € 3.

#12 Transformation of Commons

transformation-of-common-egkainia-ebdomadas

Η δεύτερη εκδοχή του εικαστικού πρότζεκτ από τον Πέτρο Μώρη σας περιμένει για όλο τον μήνα του Μαρτίου στο Σπίτι της Κύπρου, συνεχίζοντας το εικαστικό δοκίμιο του καλλιτέχνη. Μέσα από μία αλληλουχία ψηφιακών προβολών που προέκυψαν από επεξεργασία φωτογραφιών του αστικού και φυσικού τοπίου της Κύπρου, παρουσιάζεται μία αφήγηση που ενώνει την ανόργανη και την οργανική ύλη με την τεχνολογία σε μία σύνθεση που εμπεριέχει μνήμες του ίδιου του εικαστικού.

i Ξενοφώντος 2Α, 2103734934, έως 4/4, Δευτ., Τετ.: 10 π.μ.-6 μ.μ., Τρ., Πέμ. Παρ.: 10 π.μ.-3 μ.μ., Είσοδος ελεύθερη.

ΠΗΓΗ: athinorama.gr

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close