Τα γενόσημα και η μάχη για τις τιμές των φαρμάκων στις ΗΠΑ

Ο γερουσιαστής Bernie Sanders, I-Vt., έχει στοχεύσει εδώ και πολλά χρόνια  ττη φαρμακοβιομηχανία κάνοντας προτάσεις για τη μείωση του κόστους, έχοντας συνήθως τον κλάδο απέναντί του. Τώρα, η τελευταία του πρωτοβουλία στοχεύει στο να βάλει πλαφόν στις τιμές- υπό την απειλή του ανταγωνισμού γενοσήμων  , εάν οι φαρμακοβιομήχανοι χρεώνουν ακριβότερα τα φάρμακα στις ΗΠΑ από ό, τι σε ορισμένες άλλες χώρες.

Η πρότασή του, που ονομάζεται νόμος για την ανακούφιση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, καθοδηγεί τον Αμερικανό υπουργό Υγείας να σπάσει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και να επιτρέψει τον ανταγωνισμό μέσω γενοσήμων όταν επώνυμα φάρμακα κοστίζουν περισσότερο στις ΗΠΑ  συγκριτικά με  τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιαπωνία.

Το νέο νομοσχέδιο θα συναντήσει εμπόδια και θα έχει  αβέβαιο μέλλον, ενώ είναι πιθανό να είναι ένα ακόμη μέτρο τιμολόγησης των φαρμακών που θα βαλτώσει, αλλά δείχνει ότι οι Δημοκρατικοί δεν έχουν εγκαταλείψει το επίμαχο αυτό θέμα, ιδίως τώρα που έχουν την πλειοψηφία στη βουλή των Αντιπροσώπων.

Μετά τις πρόσφατες αμερικάνικες εκλογές, η επικεφαλής των Δημοκρατικών, Νανσί Πελόζι είπε ότι το κόμμα της «θα πάρει  σκληρά νομοθετικά μέτρα στη διαπραγμάτευση της μείωσης των τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων που επιβαρύνουν  τους ηλικιωμένους και τις οικογένειες σε όλη την Αμερική.»  Υπάρχει πιθανότητα η κυβέρνηση Τραμπ να συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς για την τιμολόγηση των φαρμάκων, καθώς το ζήτημα αποτελεί προτεραιότητα και για τα δύο κόμματα.

Άλλος ένας πονοκέφαλος των φαρμακοβιομηχανιών τώρα που οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τις κοινοβουλευτικές επιτροπές, είναι ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν έρευνες  για το κόστος ανάπτυξης και προώθησης των φαρμάκων, ανέφερε ένας αναλυτής.

Ο Sanders ενοχλούσε τις φαρμακοβιομηχανίες για χρόνια. Έχει υποστηρίξει την εισαγωγή φαρμάκων στις ΗΠΑ και τη θέσπιση ορίων στην τιμολόγηση για προϊόντα που έχουν υποστηριχθεί από το κράτος. Επέκρινε τη συμφωνία ανάπτυξης του εμβολίου Zika μεταξύ Sanofi και ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, ζητώντας περιορισμούς τιμών, μεταξύ πολλών άλλων συναλλαγών με τη βιομηχανία.

Κατά τα δύο πρώτα χρόνια της προεδρίας του Trump, υπήρξε σημαντική συζήτηση και, πιο πρόσφατα, κάποια δράση σχετικά με τις τιμές των φαρμάκων. Η FDA έχει εγκρίνει έναν αριθμό ρεκόρ γενόσημων φαρμάκων σε μια προσπάθεια να μειώσει τις τιμές και το Υπουργείο Υγείας  πιέζει για τιμές στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών. Η κυβέρνηση δημοσίευσε το πρόγραμμά της για την τιμολόγηση των φαρμάκων τον Μάιο, γεγονός που απαιτεί περισσότερη διαπραγμάτευση και ανταγωνισμό, χαμηλότερες τιμές λίστας και μικρότερη συμμετοχή των ασθενών στην τιμή του φαρμάκου.

ΠΗΓΗ : http://www.healthweb.gr

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close