Τι είναι και ποια μηνύματα στέλνει η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», σύμφωνα με τους Τούρκους

Από σήμερα μέχρι και τις 8 Μαρτίου σε Εύξεινο Πόντο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο θα διεξαχθεί η μεγαλύτερη άσκηση σε θάλασσα, αέρα και ξηρά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Η «Γαλάζια Πατρίδα» χαρακτηρίστηκε από το CNN Türk ως μια γιγαντιαία πρόβα πολέμου – θα λάβουν μέρος συνολικά 102 πλοία και 90.000 άνδρες και γυναίκες, επίλεκτες δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν αποβάσεις, θα δοκιμαστούν σενάρια πολέμου, ενώ για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού ANKA και τα εξοπλισμένα Bayraktar.

Τι πραγματικά σημαίνει, όμως, η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»; Την απάντηση δίνει ο αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Şafak Sertaç Aksan στο άρθρο που ακολουθεί (μετάφραση από τα τουρκικά: Σάββας Καλεντερίδης).

Τι είναι και τι μηνύματα στέλνει η άσκηση Γαλάζια Πατρίδα

Οι εντάσεις που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, και οι προστριβές που παρατηρούνται στον Εύξεινο Πόντο, κάθε μέρα που περνά δημιουργούν έναν πύρινο κλοιό γύρω από την Τουρκία.Με την άσκηση αυτή οι Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν μια απάντηση σ’ εκείνους που διατείνονται ότι έχουν αποδυναμωθεί μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και μετά το ξεκαθάρισμα των στελεχών που πρόσκεινται στο δίκτυο Γκιουλέν, και τα οποία προσπαθούν να «επωφεληθούν» από τη συγκυρία.

Ο υποναύαρχος ε.α. Αλί Ντενίζ Κουτλούκ υπογραμμίζοντας τη σημασία της είπε στη Yeni Şafak: «Η “Γαλάζια Πατρίδα” είναι η πιο ξεκάθαρη απάντηση σ’ εκείνους που κάνουν σχέδια εναντίον μας θεωρώντας ότι είμαστε αποδυναμωμένοι, αλλά και απάντηση στα στελέχη του δικτύου Γκιουλέν που θεώρησαν ότι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις Ένοπλες Δυνάμεις, με πρώτο και κύριο το Πολεμικό Ναυτικό. Η Τουρκία αποδεικνύει για άλλη μία φορά σε ολόκληρο τον κόσμο πόσο ισχυρή είναι η αποτρεπτικότητά της στέλνοντας το μήνυμα ότι όποιος να ασχοληθεί μαζί της θα πρέπει να το σκεφτεί δύο φορές».

Ο Αλί Ντενίζ Κουτλούκ απάντησε και σε 6 βασικά σημεία που έθεσε η Yeni Şafak:

 1. Σε τι αποσκοπεί η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»
  Η αποτρεπτικότητα είναι η πιο σημαντική αποστολή των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η προτεραιότητα δεν είναι, όπως νομίζουν ορισμένοι, ο πόλεμος, αλλά η αποτροπή του. Η άσκηση αυτή είναι επίσης μια απάντηση σ’ εκείνους που κάνουν σχέδια να πετύχουν τους στόχους τους θεωρώντας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις «δεν είναι σε καλή κατάσταση». Είναι μια απάντηση στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και στα όσα ακολούθησαν. Στο μυαλό ορισμένων υπήρχαν σκέψεις που έλεγαν «τώρα που είναι σ’ αυτήν την κατάσταση οι Ένοπλες Δυνάμεις, ας πετύχουμε τους στόχους μας». Όσοι έκαναν τέτοια σχέδια, θα λάβουν την απάντησή τους. Είναι μια άσκηση που θα δείξει πόσο ισχυρή είναι η Τουρκία.
 2. Οι εντάσεις σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Εύξεινο Πόντο
  Οι εντάσεις που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο καθιστούν επιβεβλημένη την επίδειξη δύναμης μέσα από αυτήν την άσκηση. Επίσης, ο Εύξεινος Πόντος είναι μια πολύ σημαντική περιοχή όπου σε ορισμένες περιπτώσεις τα συμφέροντα της Τουρκίας δεν συμπίπτουν με εκείνα των συμμάχων της. Γι’ αυτό η άσκηση θα διεξαχθεί και στις τρεις αυτές θάλασσες.
 3. Σαν να γίνεται πραγματικός πόλεμος
  Το Πολεμικό Ναυτικό δεν είναι σαν τις άλλες δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι ασκήσεις του είναι σαν να γίνεται πραγματικός πόλεμος. Έτσι θα διεξαχθεί και η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα». Τα τμήματα θα χωριστούν σε φίλια και εχθρικά και στη συνέχεια το ένα θα προσπαθήσει να εντοπίσει το άλλο και να το καταστρέψει.
 4. Ένα σημαντικό μήνυμα σε κράτη
  Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο κάποια κράτη συνάπτουν συμμαχίες με άλλα στη λογική «ας πάρουμε στο πλευρό μας κάποιες δυνάμεις για να φτάσουμε στο στόχο μας». Η άσκηση αυτή, λοιπόν, είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους σκέφτονται και ενεργούν μ’ αυτόν τον τρόπο.
 5. Το δίκτυο Γκιουλέν
  Το δίκτυο Γκιουλέν έστησε παγίδες και σκευωρίες τύπου Balyoz και Ergenekon με σκοπό την αποδυνάμωση και τον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Η άσκηση αυτή αποτελεί απόδειξη ότι δεν έχουν αποδυναμωθεί και ότι είναι σε θέση να διεξάγουν επιχειρήσεις ταυτοχρόνως σε περισσότερες από μία περιοχές.
 6. Ξεκάθαρα μηνύματα στους γείτονες
  Ένα άλλο μήνυμα που θέλει να δώσει η Τουρκία με τη «Γαλάζια Πατρίδα» είναι ότι το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό είναι μία πολεμική δύναμη που μπορεί να αποβιβάσει στρατεύματα σε άλλα εδάφη, να παρεμποδίσει τις ναυτικές δυνάμεις άλλων χωρών, και την ίδια στιγμή να χρησιμοποιήσει με επιτυχία οπλικά συστήματα διαφόρων ειδών. Θέλει να δώσει το μήνυμα ότι όποιος μπλέξει με την Τουρκία θα έχει κάνει μεγάλο λάθος.

ΠΗΓΗ : http://www.pontos-news.gr/article/191154/poia-minymata-stelnei-i-askisi-galazia-patrida-symfona-me-toys-toyrkoys

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Τι είναι και ποια μηνύματα στέλνει η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», σύμφωνα με τους Τούρκους

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close