»Η αισθητοποίηση του λόγου στη Βυζαντινή μουσική», ήταν το θέμα της πολύ χρήσιμης, ενδιαφέρουσας και κατατοπιστικής (για τους ψάλτες και το κοινό) ομιλίας-σεμιναρίου, που πραγματοποίησε ο Γεώργιος Χατζηχρόνογλου Άρχων Υμνωδός της Μ.τ.Χ.Ε. πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού και Καθηγητής Βυζαντινής μουσικής, στην Ιερά Μητρόπολη Χίου την Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 6.30 μ.μ. με τη διοργάνωση του Συλλόγου Ιεροψαλτών Χίου »Ρωμανός ο Μελωδός»
Η εκδήλωση αυτή και η πραγματοποίησή της, ήταν ομολογουμένως μια εξαιρετικά καλή ιδέα του Συλλόγου Ιεροψαλτών Χίου »Ρωμανός ο Μελωδός», γιατί ο Γιώργος Χατζηχρόνογλου τόνισε με την ομιλία του ένα σκεπτικό για τους Ιεροψάλτες, που να αναδεικνύει την έννοια και το πνεύμα των λόγων των ύμνων και των Ιερών Ακολουθιών, για την καλύτερη κατανόησή τους από τους πιστούς και την ευαισθητοποίηση ακροατών και συμμετεχόντων, πάνω στις κατευθύνσεις στις οποίες παρακινεί την ψυχή και το πνεύμα η κάθε Εορτή και το κάθε Μυστήριο. Η αρκετά μεγάλη συμμετοχή των Ιεροψαλτών του νησιού μας στη συγκεκριμένη εκδήλωση τους τιμά και το εξαιρετικό ενδιαφέρον με το οποίο παρακολούθησαν τη διάλεξη, δείχνει ότι είναι ήδη ευαισθητοποιημένοι πάνω στο θέμα, που είναι εξαιρετικά σημαντικό και ουσιώδες. Ο πρωτοψάλτης και καθηγητής της Βυζαντινής μουσικής Γεώργιος Χατζηχρόνογλου έδειξε με την ανάλυσή του, πως η κατάλληλη χρήση του ύφους(πανηγυρικό, κατανυκτικό, ικεσίας κ.ο.κ.), η εύστοχη αξιοποίηση των ικανοτήτων και των γνώσεων του Ιεροψάλτη(όχι με υπερβολές για επίδειξη…αλλά για ουσιαστική ανάδειξη των ύμνων και των Ιερών κειμένων)με την παύση και την ένταση, με το μέτρο, την έκταση και τη χροιά της φωνής…ακόμα και με την έκφραση του προσώπου και την καλή στάση του σώματος των ψαλτών, μετουσιώνει ένα τροπάριο σε προσευχή για το εκκλησίασμα, που νοιώθει και κατανοεί …τι λέμε και γιατί το λέμε έτσι εκείνη τη στιγμή. Ο Γεώργιος Χατζηχρόνογλου που διδάσκει Βυζαντινή μουσική σε δύο αναγνωρισμένα Ωδεία και Παραδοσιακή και Βυζαντινή Μουσική στη σχολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τόνισε ότι όλες οι τεχνοτροπίες και οι »σχολές»(ύφος Πατριαρχείου, ύφος Περιστέρη…ακόμα και το ύφος Σακκελαρίδη)είναι καλά, χρήσιμα και ωραία, αρκεί ο εκάστοτε Ιεροψάλτης να κατανοεί ότι το επιθυμητό αποτέλεσμα, είναι η συμπροσευχή και η μέθεξη στην Ουράνια Βασιλεία.
Τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο εκπροσώπησε στην παρούσα εκδήλωση του Συλλόγου Ιεροψαλτών Χίου »Ρωμανός ο Μελωδός», ο Πατέρας Γεώργιος Πουλιάς που είναι Υπεύθυνος του τομέα Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Χίου »Ρωμανός ο Μελωδός» Κωνσταντίνος Γαννιάρης, όταν προλόγισε την εκδήλωση, ευχαρίστησε για την υποστήριξη της διοργάνωσης τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο και στη συνέχεια τον πατέρα Γεώργιο Μουσά, του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μηνά Βίκτωρος και Βικεντίου πόλεως Χίου, για την φιλοξενία. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρης Μανάρας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Κώστας Μουτζούρης και ο Σταύρος Μιχαηλίδης.
Διαβάστε περισσότερα εδώ : Η σημασία του καλού ψάλτη, η συμπροσευχή και η μέθεξη.