Ζητείται διάσωση: Τα απόνερα της πτώχευσης της Thomas Cook

Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί από το πρωί της Δευτέρας, όταν ανακοινώθηκε η πτώχευση του ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook Αγγλίας.

Ο αντίκτυπος είναι μεγάλος και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η οποία είναι η δεύτερη, μετά την Ισπανία, χώρα που επένδυε η εταιρεία, τα θέματα είναι εξαιρετικά σοβαρά.

Δεδομένου ότι δεν έχουμε ακόμα το ντόμινο των εξελίξεων, ούτε έχει ξεσπάσει το «τσουνάμι» από «τον σεισμό των 7 ρίχτερ», όπως χαρακτηρίστηκε από παράγοντες του ελληνικού τουρισμού, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο πώς θα γίνει η διαχείριση επαναπατρισμού των ταξιδιωτών που βρίσκονται στη χώρα μας, πώς θα γίνει η αποπληρωμή των χρεών της Thomas Cook προς τους ξενοδόχους και πώς θα αντιμετωπιστεί η συνέχεια, καθώς υπάρχουν πολλά συμβόλαια ξενοδοχείων με την εταιρεία και για το 2020.

Οι διαβουλεύσεις στο Υπουργείο Τουρισμού συνεχίζονται και σήμερα, Τρίτη, όλη την ημέρα, προσπαθώντας να εξευρεθούν οι καλύτερες λύσεις επί των παραπάνω ζητημάτων. Ηδη ο επαναπατρισμός έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται ομαλά, καθώς έχουν αποχωρήσει περίπου 12.000 ταξιδιώτες, από τις περίπου 50.000 που υπάρχουν, από διάφορες χώρες, κυρίως Γερμανοί και Σκανδιναβοί και λιγότερο Βρετανοί.

Τα χρέη και οι δύσκολες αποφάσεις

Οσον αφορά την αποπληρωμή των χρεών, αξίζει να επισημάνουμε ότι μπορεί να κήρυξε πτώχευση η Thomas Cook Αγγλίας, εντούτοις η θυγατρική εταιρεία στη Γερμανία προσπαθεί να διασωθεί και έχει προτείνει στους Ελληνες ξενοδόχους, με τους οποίους συνεργάζεται σε όλη την Ελλάδα, να δεχθούν μείωση 20% επί των οφειλομένων μέχρι τώρα ή να λάβουν τα χρήματα σε ομόλογα. Κι αυτό προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις, αλλά και οι ξενοδόχοι να έχουν τη μικρότερη δυνατή ζημιά.

Οι Ελληνες ξενοδόχοι βρίσκονται προ μιας σκληρής απόφασης που ίσως την λάβουν θετικά, καθώς διαφορετικά είναι αμφίβολα με δικαστικό τρόπο να δικαιωθούν και πότε. Πάντως, ανάλογες κινήσεις με τη θυγατρική εταιρεία της Γερμανίας, από τα λοιπά γραφεία της Ευρώπης, δεν έχουν γίνει. Ωστόσο, η Condor, θυγατρική αεροπορική εταιρεία της Thomas Cook, πραγματοποιεί κανονικά τις πτήσεις επαναπατρισμού.

Επίσης, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει “πέσει” το θέμα του ΦΠΑ. Οι περισσότεροι ξενοδόχοι, κάνουν το 60%-70% του τζίρου τους το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, και ακριβώς αυτή τη περίοδο, ίσως και παραπάνω, οφείλει η Thomas Cook. Θα κληθούν, λοιπόν, οι ξενοδόχοι να πληρώσουν ΦΠΑ για τιμολόγια που έχουν εκδώσει, χωρίς να εισπράξουν χρήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μείζον ζήτημα οικονομικής δυσχέρειας.

Συζητείται, ακόμη, να ανασταλεί ο φόρος διαμονής από 0,40 λεπτά του ευρώ μέχρι 4 ευρώ. Υπενθυμίζω ότι ο φόρος είναι κάτι που πληρώνει ο πελάτης στον ξενοδόχο και αυτός τον αποδίδει στο κράτος.

Εξάλλου, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, έχει ξεκινήσει την καταγραφή του προβλήματος, ώστε να έχει συγκεκριμένη εικόνα της κατάστασης και να μην υπάρχουν εικασίες ούτε για το πόσοι ταξιδιώτες πρέπει να επαναπατριστούν, ούτε για το πόσα χρήματα θα ζημιωθούν οι ξενοδόχοι.

ΠΗΓΗ : https://www.huffingtonpost.gr

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close