Βηρυτός, Μία Εβδομάδα Μετά

Βίντεο: Κωνσταντίνος Ζήλος

Μοντάζ : Νίκος Βεντούρας

Κείμενο: Λαμπρινή Θωμά

Ο Σαρμπέλ μιλάει άριστα τα ελληνικά. Η σύζυγός του, η κυρία Γεωργία, που νοσηλεύεται μετά την καταστροφή στο νοσοκομείο Μαρ Γιουσέφ, είναι Ελληνίδα. Δείχνει το σπίτι του, κατεστραμμένο. Δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο. Όσο και να καθαρίζουν, όσο και να προσπαθούν να συμμαζέψουν, η ζημιά είναι πολύ μεγάλη. Κι η Ελληνική Πολιτεία απούσα: η πρεσβεία του Λιβάνου τους είπε να πάνε σε κάποιο από τα σχολεία, όπου μένουν οι άστεγοι. Κάτι που δεν μπορεί να διακινδυνεύσει: η σύζυγός του, η κυρία Γεωργία, νοσηλεύεται σε πολύ άσχημη κατάσταση στο νοσοκομείο Μαρ Γιουσέφ. Το ωστικό κύμα από την έκρηξη την πέταξε μακρυά, χτύπησε άσχημα. Ενάμιση λίτρο αίμα έβγαλαν οι γιατροί από τα πνευμόνια της. Και τώρα περιμένει τη σειρά της να χειρουργηθεί. Κι από πάνω, η κατάθλιψη: Πριν τέσσερα χρόνια έχασε τον 33χρονο γιό της. Τώρα, έχασε το σπίτι της και την υγεία της. Και βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολιτεία που αδιαφορεί αν θα ζήσει ή θα πεθάνει.

Στα σχολεία, στοιβάζονται οι χιλιάδες άστεγοι, οι προφυλάξεις για τον κορονοϊό είναι το τελευταίο που νοιάζει τους ανθρωπους που είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται. Κανείς από την οικογένεια της κυρίας Ζωρζέτ, όπως την φωνάζουν εδώ, δεν θα την έβαζε σε τέτοιο κίνδυνο.

Η στάση της Ελληνικής Πολιτείας είναι το ίδιο ανάλγητη για όλους τους Έλληνες του Λιβάνου. Κι όμως, το κόστος φιλοξενίας τους, ώσπου να φτιαχτούν τα σπίτια τους, είναι μικρό για την Ελλάδα – και τεράστιο για το Λίβανο. Ακόμη χειρότερα, οι συγγενείς τους στην Ελλάδα δεν έχουν τρόπο να τους στείλουν χρήματα – ούτε αυτό δεν προσφέρθηκε να κάνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Λίγα μέτρα πιο κάτω από το σπίτι του ελληνολιβανέζικου ζευγαριού, εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώνονται, την ώρα της έκρηξης, μια εβδομάδα μετά, να αποχαιρετήσουν τους ανθρώπους τους. Κεράκια και ανάγνωση των ονομάτων, ένα ένα, και τα εκατον εβδομήντα ένα ως εκείνη την ώρα. Πορεία και πολιτικοποίηση. Και μετά, ξανά, μπρος στο κοινοβούλιο. Με τα ίδια αιτήματα, έναν χρόνο τώρα. Κυβέρνηση που να νοιάζεται τον τόπο. Διαφάνεια. Αυτοδιάθεση. Έξοδο από την οικονομική καταστροφή, που έχουν επιδεινώσει οι αμερικάνικες κυρώσεις και ο νόμος του Καίσαρα. Ένα Λίβανο που μπορεί να τα καταφέρει μόνος του, επιτέλους. Και που πάλι δεν θα τον αφήσουν. Μια ακόμη προσπάθεια για απαγωγή του κινήματος είναι σε εξέλιξη. Και το μόνο στο οποίο μπορείς να ελπίζεις, είναι αυτός ο χαλκέντερος λαός, που βγήκε τόσες φορές νικητής, κι ας μη μπόρεσε να χαρεί, υλικά, καμμία του νίκη.

ΠΗΓΗ : https://thepressproject.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close