ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ ΚΡΑΤΟΥΝ ΨΗΛΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

DSC_0017

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Ένας χρόνος πέρασε από την ημέρα που η Κριμαία με δημοψήφισμα, στις 16 Μαρτίου του 2014, αποφάσισε την ανεξαρτητοποίησή της και την προσάρτησή της στην Ρωσία. Στις 18 Μαρτίου, 2 μέρες μετά το δημοψήφισμα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δέχτηκε επίσημα την Κριμαία στο κράτος της Ρωσίας. Η μέρα αυτή καθορίστηκε ως επίσημη αργία και εθνική εορτή για την Ρωσία.

της Μαρίας Γιαχνάκη

Η Μαρία Γιαχνάκη βρέθηκε στην Κριμαϊκή Χερσόνησο και συναντήθηκε με Έλληνες της Κριμαίας, καταγράφοντας για το Newsbomb τις αντιδράσεις των Ελλήνων στην πρώτη επέτειο από την προσάρτηση της χερσονήσου στη ρωσική Ομοσπονδία.

Επισκέφθηκε την ελληνική κοινότητα, μίλησε με τους Έλληνες πολίτες, συναντήθηκε με την Ελληνίδα βουλευτή στο Ρωσικό κοινοβούλιο και κατέγραψε την ελπίδα και την αισιοδοξία των νεαρών Ελλήνων για την καθημερινότητά τους. Ταξίδεψε στις περιοχές της Κριμαίας όπου ζουν Έλληνες από την ανατολική Θράκη και αφουγκράστηκε την αγωνία τους για την Ελλάδα, καταγράφοντας ακόμη και τα έντονα στοιχεία του πολιτισμού και της παράδοσης που τα φυλάσσουν σαν κόρη οφθαλμού . Τα θρακιώτικα τραγούδια και η ελληνική φιλοξενία δίνουν χρώμα στην γκρίζα Κριμαία.

DSC_0056

Η επέτειος γιορτάστηκε από τους κατοίκους σαν ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα για την Κριμαία, αφού με αυτόν τον τρόπο επέστρεφαν στην «αγκαλιά» της μητέρας Ρωσίας.

Την επιτυχία αυτή, όμως, του δημοψηφίσματος γιόρτασαν και οι Έλληνες, η κοινότητα των οποίων αριθμεί περί τα 5.000 άτομα, με εκπρόσωπο στο κοινοβούλιο και με σημαντική παρουσία στην Κριμαϊκή Χερσόνησο, στον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι Έλληνες της Κριμαίας θεωρούνται ένα από τα βασικά κομμάτια της τοπικής κοινωνίας που αμέσως μετά την ανεξαρτητοποίησή της, έγιναν ένα με τους Έλληνες της Ρωσίας, ενισχύοντας έτσι την ελληνική παρουσία στην περιοχή.

Δείτε το ρεπορτάζ στην Κριμαία με τους Έλληνες της περιοχής να μιλούν για την ιστορική αλλαγή και για την καθημερινότητά τους αλλά να εκφράζουν και την ανησυχία τους για την κατάσταση στην μητέρα πατρίδα.

660x330xDSC_0011-660x330.jpg.pagespeed.ic.06CkEUQF7j

Η ελληνική παρουσία στην Κριμαία

Βάσει της τελευταίας σοβιετικής απογραφής στην περιοχή της Αζοφικής θάλασσας στην Κριμαία, στην Οδησσό ζούσαν 104.091 Έλληνες. Τότε οι ίδιοι υποστήριζαν πως ο αριθμός τους είναι διπλάσιος αφού δεκάδες χιλιάδες Έλληνες αναγκάστηκαν στην περίοδο των σταλινικών διωγμών να δηλώσουν Ουκρανοί ή Ρώσοι.

Η σύγχρονη όμως ελληνική παρουσία στην Ουκρανία ξεκινά με την εγκατάσταση των Ελλήνων στην Μαριούπολη το 1775 μ.Χ, όταν η Αικατερίνη η Μεγάλη παραχώρησε την περιοχή αυτή στους 30.000 Έλληνες οι οποίοι έφυγαν από την ταταροκρατούμενη Κριμαία. Ο ελληνικός πληθυσμός διαμορφώθηκε οριστικά με την εγκατάσταση χιλιάδων Ποντίων κατά τα έτη 1828-1856. Από τότε οι Έλληνες πέρασαν διάφορες περιόδους ανακατατάξεων, διωγμών, εξοριών αλλά συνέχισαν να γράφουν ιστορία στην περιοχή είτε με την ίδρυση ελληνικών χωριών, είτε με τις ελληνικές εκδόσεις είτε με την λειτουργία της ελληνικής δικαιοσύνης , είτε με την ελληνική Λεγεώνα – η οποία κατά τον Κριμαϊκό πόλεμο ενώθηκε με τα ελληνικά τάγματα της Κριμαίας, γράφοντας σελίδες δόξας στα πεδία των μαχών.

DSC_0129

Αργότερα βρέθηκαν στο μέσο των συγκρούσεων κατά την περίοδο 1917-1921. Στο Μεσοπόλεμο αναπτύχθηκε ο ελληνικός πολιτισμός αλλά η ελληνική διανόηση έπεσε θύμα των σταλινικών εκκαθαρίσεων του 1937.

Το 1990, έπειτα από εξορίες και διωγμούς, στην Κριμαία επιστρέφουν εκατοντάδες οικογένειες από την εξορία της Κεντρικής Ασίας.
Οι επιρροές που δέχτηκαν οι Ουκρανοί από τους Έλληνες ήταν, παρόλα αυτά, έντονες. Η κόρη του διάσημου συγγραφέα Aimme Dostoevsky είχε γράψει σχετικά «Όλα στην Ουκρανία είναι ποίηση» . Οι στολές των χωρικών , τα τραγούδια τους, οι χοροί τους, κυρίως το θέατρο. Ανέκαθεν η Ουκρανία είχε στενές σχέσεις με τις ελληνικές αποικίες στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας.

Το ελληνικό αίμα ρέει στις φλέβες των Ουκρανών. Φαίνεται στα όμορφα πρόσωπα στις χαριτωμένες κινήσεις τους . Δεν αποκλείεται το ουκρανικό θέατρο να είναι μια σύγχρονη αντανάκλαση εκείνου του αρχαίου ελληνικού θεάτρου που τόσο αγαπήθηκε από τους ελληνικούς λαούς.

ΠΗΓΗ : newsbomb.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close