Kong: Skull Island (2017) του Jordan Vogt-Roberts

Η Legendary έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι των κινηματογραφικών franchise. Μετά τοGodzilla, σειρά στο σύμπαν των τεράστιων τεράτων, έχει το Kong: Skull Island που όχι μόνο ανεβάζει τον πήχη του franchise και γενικότερα των κινηματογραφικών παραγωγών, αλλά δίνει κάτι εντελώς νέο στον μύθο του αγαπημένου μας βασιλιά πιθήκου.

Το 1973, μία ομάδα εξερευνητών η οποία έχει συσταθεί από τη Monarch (που είναι κάτι σαν τον Nick Fury αυτού του franchise) πηγαίνει σε ένα αχαρτογράφητο νησί. Σκοπός της είναι να ανακαλύψει την ιδιαίτερη γεωλογία του λεγόμενου Νησιού του Κρανίου. Ο πραγματικός, όμως, στόχος των υπεύθυνων της Monarch είναι να προκαλέσει τον Kong και ότι άλλο ξεχωριστό είδος υπάρχει στο νησί ώστε να το εξερευνήσει και να το ελέγξει. Η ομάδα, όμως, έχει τρεις ημέρες για να κάνει τη δουλειά της, καθώς υπάρχει μόνο μία ευκαιρία για να φύγει από το νησί που είναι περικυκλωμένο από μία τρομερή καταιγίδα.

Το Kong: Skull Island φαινομενικά έχει να κάνει με τη γνωστή ιστορία του Kong, ο οποίος τελικά δεν είναι το τέρας που όλοι πιστεύουμε. Βέβαια η ταινία ξεφεύγει από την κλασσική ιστορία με τον πίθηκο να γίνεται αξιοθέατο και να κουβαλάει την Jessica Lange στο Empire State Building καταρρίπτοντας τα αεροπλάνα μέχρι την πτώση του ίδιου. Όπως μας έδειξαν και οι παραγωγοί του Godzilla, οι δημιουργοί αυτού του σύμπαντος δεν ενδιαφέρονται να κάνουν μέτριες παραγωγές με απλά καλοφτιαγμένα τέρατα που θα επιτίθενται στον κόσμο. Δίνουν πραγματική υπόσταση και κάνουν αυτά τα τέρατα μία νέα μορφή αντι-ηρώων. Ή μήπως σκέτο ηρώων;

Η ταινία δεν αναλώνεται σε άσκοπες συζητήσεις που δεν εξυπηρετούν καν την πλοκή. Από την αρχή της, μας βάζει κατευθείαν στην ιστορία που θέλει να αφηγηθεί. Μετά την πρώτη περίπου μισή ώρα που έχουμε γνωρίσει τους ήρωες, τις ηρωίδες και τα κίνητρα τους, η δράση μεταφέρεται στο νησί. Δεν υπάρχει όμως αυτό που έχουμε μάθει από την διασκευή του Peter Jackson, τέρατα δηλαδή που επιτίθενται στους ήρωες χωρίς να υπάρχει μία βασική ιστορία για την υπόλοιπη διάρκεια μέχρι οι ήρωες να φύγουν από το νησί. Για αρχή, οι ήρωες δεν φεύγουν από το νησί μέχρι και την τελευταία σκηνή της ταινίας. Εκτός αυτού, στην συγκεκριμένη διασκευή του μύθου του Kong, οι ήρωες είναι πιο πειστικοί και οι σπονδυλωτές τους ιστορίες ταιριάζουν πολύ καλά με την υπόλοιπη αφήγηση. Φυσικά, το καλύτερο είναι ότι η ταινία δεν φτιάχτηκε απλά για να πει μία ακόμη ανούσια ιστορία με τον Kong. Όλη η πλοκή έχει στηθεί με την συνθήκη του πολέμου. Οι Αμερικάνοι πρωταγωνιστές μόλις έχουν βγει από δύο παγκόσμιους πολέμους και έναν παραλίγο τρίτο με την Ρωσία. Οι μισοί είναι στρατιώτες. Οι ιδεολογίες των ηρώων συγκρούονται και περνούν μέσω των διαλόγων και των πράξεων τους ένα αντιπολεμικό μήνυμα που όμως καταφέρνει να γίνεται αντιληπτό από το κοινό καθ όλη τη διάρκεια της ταινίας. «Σταματήστε τον πόλεμο, βρείτε άλλους τρόπους να επιλύσετε τα προβλήματα σας, μην δημιουργείτε εχθρούς από εκεί που δεν υπάρχουν,» είναι μερικά από αυτά που φωνάζει το σενάριο.

Το Kong: Skull Island αποτελεί φόρο τιμής στην κλασσική ταινία του 1933 κυρίως μέσω του σχεδιασμού του ίδιου του Kong αλλά και των υπόλοιπων τεράτων. Ο πίθηκος ναι μεν έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον πρώτο κινηματογραφικό King Kong όμως έχει πολλά ακόμη που τον κάνουν να μένει στο μυαλό του κοινού, ως ο Kong που είδε σε μία ταινία του 2017. Μία ακόμη συνεχής αναφορά που γίνεται κυρίως μέσω της τουλάχιστον εξαιρετικής διεύθυνσης φωτογραφίας και color correction, είναι προς το κλασσικό Apocalypse Now του Francis Ford Coppola. Και δεν μπορώ να πω ότι η ταινία δεν διαφέρει από ένα επικό κλασσικό κινηματογραφικό έργο ως ένα μικρό ξαδερφάκι του Apocalypse Now προσαρμοσμένο για τη γενιά των millenials. Είναι ένα έργο που μιλάει ξεκάθαρα για τον πόλεμο και τις μόνο άσχημες επιπτώσεις που έχει σε στρατιώτες αλλά και άμαχους με τη χρήση όλων εκείνων των μέσων, όπως τα εφέ, που την εκσυγχρονίζουν και ένα κείμενο που περνάει τα μηνύματα του κωδικοποιημένα. Και φυσικά αναφέρομαι σε μία ταινία που δεν τσιγκουνεύτηκε να δώσει λίγα έως πολλά παραπάνω για να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στα εφέ της. Προσλαμβάνοντας την ομάδα της Lucasfilm, Industrial Light & Magic (Star Wars, Marvel Cinematic Universe), βλέπουμε μερικά από τα πιο αληθοφανή τέρατα στην ιστορία του κινηματογράφου. Η κορύφωση της ταινίας φτάνει όταν ο Kong αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο εχθρό του σε μία από τις πιο επικές μάχες που έγιναν ποτέ με σχεδόν εξολοκλήρου χρήση CGI.

Και μία τόσο δύσκολη ιστορία για να ειπωθεί καθώς θέλει μεγάλη προσοχή για να μην πέσει στο τρυπάκι της μηδενικής αφήγησης και της τεράστιας άσκοπης χρήσης των εφέ, απαιτεί ένα ταλαντούχο cast. Και ευτυχώς το έχει και αυτό. Οι Hiddleston και Larson, σε συνδυασμό με τον Samuel L. Jackson και όλους τους υπόλοιπους ηθοποιούς, αποτελούν μία ομάδα που γνωρίζει τι κάνει και ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του σκηνοθέτη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Έτσι κι αλλιώς, μιλάμε για ηθοποιούς με εμπειρία που έχουν παίξει στα μεγαλύτερα blockbuster και στις μικρότερες παραγωγές, προσαρμόζοντας άψογα τις ερμηνείες τους στις απαιτήσεις των συμβάσεων. Εκτός αυτού, το ταλέντο είναι μόνο η μισή προϋπόθεση για να βγει καλός ένας ρόλος. Χρειάζεται ένας σκηνοθέτης που να ξέρει να καθοδηγεί με ακρίβεια τους/τις ηθοποιούς του και να μελετάει συνεχώς το ντεκουπάζ του για να το έχει στην εντέλεια. Έτσι, η ταινία δεν αποτυγχάνει ούτε σκηνοθετικά με τον Vogt-Roberts να έχει στημένη μία άψογη μιζανσέν και να δίνει το πάτημα στον μοντέρ Richard Pearson (United 93) να μεγαλουργήσει καλλιτεχνικά και να μην φοβηθεί να «παίξει» με τους κανόνες του κλασσικού μοντάζ συνέχειας.

To Kong: Skull Island είναι μία ταινία που ευχαριστεί το μάτι, προκαλεί σε σκέψη το μυαλό και πάνω από όλα ψυχαγωγεί. Ειδικά μέσω της σκηνής που έχει μετά τους τίτλους τέλους, αλλά και καθ’ όλη την διάρκεια της, εγκαθιδρύει για τα καλά ένα κινηματογραφικό σύμπαν που μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι μεγάλο θέτοντας πολύ ψηλά τον πήχη. Αξίζει κάθε ευρώ καθώς και την αμέριστη προσοχή σου.

ΠΗΓΗ: http://thereviewer.eu

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close