Σπίτια με πολλές γάτες

Τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα, παρατηρείται μεγάλη αύξηση στον αριθμό των γατιών που υιοθετούνται και επομένως αύξηση και στον αριθμό των γατιών που συναντάμε ανά σπίτι. Αν και παλιότερα θεωρούσαμε πως οι γάτες είναι πολύ μοναχικά ζώα, πλέον έχει αποδειχθεί, ότι κάποιες από αυτές μπορούν να συνυπάρχουν πολύ εύκολα με άλλες γάτες. Το εάν αυτές θα συνυπάρξουν αρμονικά, εξαρτάται από την ιδιοσυγρασία τους, από τις παλιότερες εμπειρίες τους με άλλες γάτες, από το σπίτι στο οποίο ζουν και το περιβάλλον του και τέλος από τις παροχές εντός οικίας που είναι διαθέσιμες ανά γάτα.
Πώς θα πρέπει να συστήσω μια καινούργια γάτα στις υπόλοιπες;
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, αν θέλετε να συστήσετε μια γάτα σε άλλες, είναι να το πραγματοποιήσετε με πολύ αργά βήματα. Οι γάτες αναγνωρίζουν η μία την άλλη, μέσω της μυρωδιάς με αυτές που ανήκουν στην ίδια ομάδα μοιράζονται συνήθως μια κοινή μυρωδιά. Επομένως, εάν θέλετε οι υπόλοιπες γάτες σας να δεχθούν την καινούργια γάτα σαν μέλος της ομάδας τους, είναι πάρα πολύ σημαντικό να αναπτύξουν μια κοινή μυρωδιά. Αρχικά, κρατήστε τις χωριστά για ένα διάστημα και αλλάξτε τους εναλλάξ τα κρεβατάκια ή τα σεντόνια τους, έτσι ώστε να συνηθίσουν σταδιακά η μια τη μυρωδιά της άλλης. Κάτι αντίστοιχο μπορείτε να κάνετε και με τα δοχεία φαγητού τους.
Το επόμενο βήμα είναι να αφήνετε τις γάτες να βλέπουν η μια την άλλη, χωρίς όμως να έχουν φυσική επαφή (π.χ. μέσω μια γυάλινης πόρτας). Θα πρέπει να επιβραβεύετε τις γάτες σας (με επιδοκιμασίες ή λιχουδιές), αν επιδεικνύουν καλή συμπεριφορά παρουσία των άλλων γατιών. Αν σε οποιοδήποτε στάδιο της προσαρμογής, κάποια από τις γάτες, εκδηλώσει επιθετική ή αγχώδη συμπεριφορά, τότε πηγαίνετε πίσω ένα βήμα. Μόνο αν όλες οι γάτες συμπεριφέρονται ήρεμα όταν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, τις αφήνουμε να συνυπάρχουν στο ίδιο δωμάτιο, επιβραβεύοντας ξανά αυτές που δείχνουν καλή και ήρεμη συμπεριφορά. Η πρώτη συνάντηση, συχνά μας προδιαθέτει για την σχέση που θα έχουν οι γάτες στη συνέχεια, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε τα βήματα που προαναφέρθηκαν, αργά και σταθερά.

ΠΗΓΗ : http://www.ginarvet.gr/

2 σκέψεις σχετικά με το “Σπίτια με πολλές γάτες

  1. Πολύ ωραίο και χρήσιμο θέμα,κάτι που αν το είχα διαβάσει πριν 2 χρόνια όταν αποφάσισα να φέρω σπίτι μια νέα γατούλα για να έχει παρέα η ..μοναχογάτα μου..τραβήξαμε τα πάνδεινα 🙂
    .. και η συμβίωση ω! ναι! πήρε πολύ χρόνο 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close